Libor Dvořák: Dostane se Tymošenková na svobodu?

23. duben 2013

Soudy v Charkově i v Kyjevě si dál vedou svou: Tymošenková je vinna v případě překročení úředních pravomocí při podpisu ukrajinsko-ruské plynové smlouvy z 19. ledna 2009 a je podezřelá z toho, že se zapletla do vraždy někdejšího poslance ukrajinské Nejvyšší rady Ščerbaně. Předběžného šetření v této vyloženě kriminální kauze by se přitom údajně ráda zúčastnila, aby zjistila, co vypovídají svědci obžaloby. To jí ale umožněno není.

Přestože Tymošenkové kauzy před oběma soudy vypadají dosti beznadějně, bývalý blízký spolupracovník expremiérky a ministr vnitra v její vládě Jurij Lucenko, který nedávno dostal od prezidenta Janukovyče milost, si myslí, že totéž by se mohlo stát i v případě Julie Volodymirovny. Ten o tomto problému hovořil i s členy ukrajinské mise EU Patem Coxem a Alexandrem Kwasniewským. Při tomto setkání bylo konstatováno, že eurointegraci Ukrajiny do Unie v této chvíli brání represivní ukrajinské zákonodárství a „obrovský balvan v podobě vězněné Tymošenkové“.

Podle Lucenka má přitom právě ukrajinský prezident veškeré možnosti bývalou premiérku omilostnit. Bránit by mu v tom prý neměl ani fakt, že soudní procesy s ní vedené nejsou doposud uzavřeny, ani okolnost, že si zatím neodpykala polovinu sedmiletého trestu, k němuž byla odsouzena loni. Ukrajinská ústava, domnívá se Jurij Lucenko, v tomto ohledu hlavu státu nikterak neomezuje a je jen na jeho libovůli, komu milost udělí a komu ne. V této souvislosti jistě stojí za zmínku, že samotného Lucenka prezident omilostnil, ač ten o nic takového nežádal.

O milost pro Tymošenkovou ukrajinského prezidenta v závěru minulého týdne žádala řada ukrajinských diplomatů a také pět poslankyň parlamentu, tedy Nejvyšší rady. Tam ostatně za Janukovyčem jednoznačně stojící vláda minulý pátek přestála pokus o vyslovení nedůvěry, k němuž opozici chybělo 36 hlasů – a to je dost. Všeobecně se soudí, že tento akt současnou Janukovyčovu politickou váhu dále zvýšil. Bude proto velmi zajímavé sledovat, jak z těchto posílených pozic v případě eventuální milosti pro Tymošenkovou ukrajinský prezident naloží. Jeho konečné rozhodnutí ostatně taky bude signálem, jak důležitá je pro něj případná evropská integrace Ukrajiny.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.