Libor Dvořák: Co čeká wagnerovce po Prigožinově smrti?

9. září 2023

Když byl na Porochovském hřbitově na petrohradském předměstí pochováván Jevgenij Prigožin, nezávislá ruská média obřad se zcela průhlednou narážkou nazvala „speciální pohřební operace“: místo jeho posledního odpočinku totiž neprodyšně uzavřel několikanásobný prstenec hned několika ruských státních silových struktur.

Tak důležité pro Putinův režim bylo, aby do blízkosti místa posledního rozloučení s Prigožinem nikdo z jeho stoupenců nepronikl.

Čtěte také

O „Putinově kuchaři“ samotném se přes jeho dlouholetou blízkost s ruským prezidentem a zcela klíčovou úlohou wagnerovců ve válce na Ukrajině skoro výhradě mluvilo jako o soukromé osobě. Je zřejmé, jak moc si Kreml přeje, aby byl nedávný poněkud kabaretní povstalec, který se velmi brzy proměnil v nebožtíka, pokud možno zcela zapomenut.

Co ale bude s jeho 30–50 tisíci pohrobky? Už od Prigožinovy zatím neobjasněné smrti jsou tu signály, že Kreml bude usilovat nebo dokonce už usiluje o likvidaci této struktury, která mu v jistém okamžiku přinejmenším zdánlivě přerostla přes hlavu. O tom svědčí kupříkladu zatím nepotvrzená, ale přinejmenším předpokládaná likvidace základny wagnerovců v Bělorusku.

Definitivně rozhodnuto

Čtěte také

Signálem ve stejném smyslu je údajné prohlášení poslance ruské Státní dumy a bývalého velitele 58. armády Leonida Soboleva. Ten se na internetu nechal slyšet, že „Wagnerova soukromá armáda musí jakožto protiprávní uskupení zaniknout“ a že její příslušníci „budou nuceni odejít do civilu, nebo podepsat smlouvu s ministerstvem obrany“.

Objevila se ovšem i zpráva, že náměstek ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov, který se podílel na jednáních s revoltujícím Prigožinem, vyzval lybijského generála Chalífu Haftara a poté i syrské úřady, tedy tradiční zákazníky wagnerovců, aby je ze svého území vyhnali.

Libor Dvořák

Jevkurov přitom s Haftarem a poté se Syřany jednal 22. srpna – a o den později Prigožin zahynul v letecké katastrofě.

O wagnerovcích je tak definitivně rozhodnuto – v každém případě jako samostatná struktura končí!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio