Libor Dvořák: Bude ruská Wikipedie nahrazena ruskou encyklopedií?

8. listopad 2019

Ruský prezident Vladimir Putin na nedávném zasedání Rady pro ruský jazyk navrhl, aby ruská varianta Wikipedie byla na ruském internetu nahrazena elektronickou verzí Velké ruské encyklopedie.

Ta má 35 dílů, vznikala v letech 2004–2017 a její elektronická podoba se právě rodí. Jak se zdá, jde o přirozenou součást opatření v rámci zákona o takzvaném suverénním internetu, který v Rusku platí od 1. listopadu.

Čtěte také

„Pokud jde o Wikipedii…, bude lepší nahradit ji Velkou ruskou encyklopedií v elektronické podobě. To je každopádně hodnověrný zdroj informací, podávaných v pěkné moderní podobě,“ řekl na zmíněném zasedání prezident Putin.

A oficiální zdůvodnění tohoto kroku, jehož termín ani způsob zavádění ruský prezident zatím neozřejmil? „V atmosféře lavinovitého šíření nejrůznějších dezinformací (včetně vědeckých, historických, statistických či demografických údajů) a fake news, generovaných některými médii i soukromými uživateli sítě, nám jako obzvlášť aktuální připadá úkol vytvořit bezpečnou databázi, což je pro naši cílovou skupinu obzvlášť důležité,“ říká šéfka oddělení marketingové komunikace Velké ruské encyklopedie Anna Sinicynová.

Podle té budou veškeré materiály právě vznikajícího portálu „bez ideologického či politického zabarvení, ryze vědecké a osvětové povahy“.

Kdo ovládá minulost

Jak to bude vypadat v praxi, ukazuje už prosté porovnání hesla Vladimir Putin. Podívejme se například na informace o mládí současného ruského prezidenta v obou zdrojích.

Wikipedie: Už jako prezident Putin líčil, že měl od dětství v oblibě sovětské filmy o rozvědčících a snil o práci v orgánech státní bezpečnosti. S velkým povděkem se vyjadřoval o možnostech, které mladému člověku pro jeho další rozvoj a uplatnění skýtala sovětská moc.

Čtěte také

VRE: Pochází z rodiny, která za Velké vlastenecké války ztratila hodně příbuzných a blízkých. Roku 1975 ukončil studia na právnické fakultě Leningradské státní univerzity. Od dětství se věnoval judu a zápasu sambo a stal se i mistrem sportu.

Komentáře netřeba, obě ukázky jsou zajisté dostatečně výmluvné.

Ruský internet je podle zjištění Freedom House už dnes nejnesvobodnější v celé Evropě. A skutečný důvod pro jeho další vytrvalé omezování a oklešťování? Určitě především příklady arabského jara z roku 2011, celospolečenské konflikty v postsovětských republikách, ale například i protestní aktivity ruské nesystémové opozice, kdy právě internet a sociální sítě sehrávaly úlohu vůbec nejdůležitější informační a organizační základny.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

V případě náhrady tak důležitého zdroje informací, jako je ruská Wikipedie, stoprocentně platí Orwellovo: „Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost. Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost.“

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio