Libor Dvořák: Atentát na vlivného ruského propagandistu

5. duben 2023

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu tuto neděli zahynul vlivný ruský propagandista a válečný bloger Vladlen Tatarskij. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 32 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“. To měl Tatarskij obdržet od neznámé ženy během „vlasteneckého večera“. 

Policie podle agentury Interfax zadržela podezřelou jménem Darja Trepovová. Její první výpověď, kde se k činu přiznává, se prakticky okamžitě objevila na internetu.

Čtěte také

Vladlen Tatarskij, což je osobně vymyšlený pseudonym (a připomeňme, že Vladlen je umělé křestní jméno z nejzuřivějších sovětských dob, které je zkratkou vytvořenou ze jména a příjmení Vladimír Lenin, což lze zajisté taky považovat za signál) je původně kriminálník.

Svůj mnohaletý trest si odpykával za ozbrojené loupežné přepadení banky. V roce 2014, kdy začínala válka v Donbasu, odkud sám Tatarskij pochází, z vězení uprchl a poté bojoval v řadách separatistů v obou tzv. lidových republikách. Posléze se ovšem stává členem „vojenkorů“, v překladu válečných zpravodajů, jinak blogerů, kteří z ruských zuřivě vlasteneckých pozic glosují válku na Ukrajině.

Kremelská rvačka buldoků pod kobercem

Zajímavé na jejich postavení je, že to sice jsou vyložení váleční štváči, ale na druhé straně je jim z nejvyšších míst viditelně povoleno, aby kritizovali ruské armádní velení a v některých případech dokonce i samotného Vladimira Putina. To je ovšem v dnešním Rusku skutková podstata trestného činu „diskreditace ruské armády“, za který běžného smrtelníka čeká až 15 let za mřížemi…

Čtěte také

Ruská oficiální média za zosnovatele útoku okamžitě označila ukrajinské tajné služby, čemuž se poradce prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak sarkasticky vysmál a celou událost označil za „ruské vnitropolitické hrátky“ – což je, jak se zdá, ze všeho nejpravděpodobnější důvod celé vražedné tragédie.

Ruská strana ale nelenila a ke spoluinspirátorům vražedného útoku okamžitě přiřadila… spolupracovníky Alexeje Navalného. Jeden z nejbližších stoupenců vězněného opozičníka Ivan Ždanov tento tah rychle vysvětlil: Navalného čeká další proces a pro ruské úřady není nic příjemnějšího než označit ho při této příležitosti ke všemu ostatnímu také za teroristu.

Libor Dvořák

Jako nejpravděpodobnější – i když ukrajinskou kartu přirozeně vyloučit nemůžeme – se jeví klasická kremelská rvačka buldoků pod kobercem, vyvolaná slábnoucí pozicí prezidenta Putina, poznamenaného zjevnými válečnými neúspěchy na Ukrajině.

Bývalý vrchní kontrarozvědčík americké CIA James Olson už o Putinovi mluví jako o „chodící mrtvole“ a věští, že někdo z jeho nejbližšího okolí ho dříve či později odstraní – buď z úřadu, nebo rovnou ze života. Poněkud odvážné tvrzení, ale nejnovější jasně politická vražda by něco takového naznačovat mohla.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio