Libor Dvořák: Ukrajinští zajatci v ruských koncentrácích

29. březen 2023

Jak nedávno sdělil právnímu výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy zakladatel ruské občanské iniciativy gulagu.net Vladimir Osečkin, v ruských nápravných zařízeních jsou protiprávně drženi zajatí ukrajinští občané. Z této podrobné zprávy vyplývá, že využívá svědectví lidí, kteří se na mučení a ponižování ukrajinských zajatců v ruských nápravných zařízeních přímo podíleli.

Iniciativa gulagu.net v současné době pracuje na evakuaci dvou vysoce postavených hodnostářů Federální služby výkonu trestu do bezpečí mimo Rusko. Tito důstojníci sloužili v ruské vězeňské službě přes deset let. Hned po začátku války se ale rozhodli, že z této soustavy nadobro odejdou.

Čtěte také

Důvod byl prostý: Federální služba výkonu trestu ani předtím nevynikala sklonem k humánnímu zacházení s vězni, ale po začátku válečných akcí se podle těchto dvou anonymních svědků změnila ve fašistickou organizaci, která páchá zločiny proti lidskosti doslova na běžícím páse.

Před tímto autentickým svědectvím, jež získala iniciativa gulagu.net, informace v zásadě zcela chyběly. Důvod je jasný – FSB a zejména kontrarozvědka dělaly vše pro to, aby pracovníci vězeňské služby, zajíždějící do koncentráků pro ukrajinské zajatce, nemohli natáčet ani videa pro služební účely, natožpak aby poskytovali jakékoli informace z těchto služebních cest někomu z příbuzných či nedej bože novinářům a lidskoprávním aktivistům.

Ruská „říše zla“

Pokud jde o ty koncentráky, jedná se o asi 12 až 15 zařízení Federální služby výkonu trestu, kde jsou v současné době drženy tisícovky ukrajinských zajatců. O co nejtvrdší zacházení s nimi se zasluhují nejen šéfové a řadoví pracovníci vězeňské služby, ale ještě významněji vojáci a velitelé tzv. sekcí zvláštního určení.

Čtěte také

Ti jsou do koncentráků pro Ukrajince vysíláni z různých regionů a navíc i důkladně promícháni, aby bylo obtížné zjistit, kdo konkrétně ukrajinské zajatce bil a mučil. Iniciativa gulagu.net však přesto dokázala velký počet těchto sadistů odhalit a jejich zločiny zaregistrovat.

Dokonce i lidé, kteří na rozdíl od dvou zdrojů informací pro iniciativu gulagu.net (což bychom rusky četli spíše „gulagu nět“ neboli „už žádný gulag“) v systému ruského vězeňství dále působí, dosvědčují, že během posledního roku došlo k prudkému přitvrzení vztahu k vězňům všeobecně. Ukrajinských zajatců se to ale týká především. A zmíněná lidskoprávní iniciativa má konkrétní údaje o plukovnících a generálech Federální služby výkonu trestu, kteří kruté zacházení s ukrajinskými vězni svým podřízeným přímo přikazují.

Libor Dvořák

Nemělo by samozřejmě smysl nasazovat psí hlavu jen Rusům: však i světová média přicházejí s informacemi o tom, že třeba přímo k popravám zajatců se uchylují nejen Rusové, ale i Ukrajinci. Rozdíl je ovšem v tom, že na Ukrajině se každý podobný případ podrobně prošetřuje. Příslovečná ruská „říše zla“ naopak proměnila mučení a zabíjení zajatců v systém, který žádné kontrole nepodléhá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio