Libor Dvořák: Anabáze ruských motorkářů

16. květen 2015

Přestože anabáze ruských Nočních vlků šťastným příjezdem několika z nich k pomníku sovětských vojáků v Berlíně-Treptowě o minulém víkendu skončila, tento zajímavý dozajista dobře promyšlený vlivový fenomén dál jitří zejména německá média.

Kupříkladu poslední Bild am Sonntag přinesl velký článek svého dopisovatele Alexandra Rakova o tom, jak a z jakých zdrojů je tento spolek financován.

Podle Rakova činnost klubu financují jak vysoce postavení státní úředníci, tak i pochybné autority ruského kriminálního posvětí. Alexander Rakov tvrdí, že závěry jeho vlastní investigace potvrdili i specialisté z německých tajných služeb.

Do roku 2009 přitom byli Noční vlci úplně obyčejný motorkářský klub, jakých jsou v Rusku desítky. Pak ovšem přišel okamžik, kdy do klubu najednou začalo vstupovat stále více přesvědčených ruských nacionalistů, kteří podle Rakova zahájili „cílevědomou politickou podvratnou činnost" (ostatně právě takhle byla ve většině evropských zemí jejich výprava vnímána). A právě toto politické angažmá se jim postaralo o to, že začali dostávat prostředky ze státních zdrojů.

Čtěte také

Podle Rakovových údajů Noční vlci během přípravy anexe Krymu „bojovali na straně Putinových vojáků" a dokonce „měli přístup k ruské výzbroji". Na financování Nočních vlků ostatně už minulý týden upozornil i známý ruský opozičník Andrej Navalnyj, jehož Fond pro boj s korupcí zjistil, že za posledního půldruhého roku klub v podobě různých grantů získal 65 milionů rublů.

Ostatně šéf tohoto uskupení Zaldostanov, zvaný Chirurg, se ke státní podpoře hrdě hlásí. A ještě jedna zajímavá informace: jeden z organizátorů novodobého ruského tažení na Berlín Andrej Bobrovskij vlastní na Krymu „úspěšný podnik, budující podzemní stavby", který dostává lukrativní kremelské zakázky.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov. Motorkáři odstartovali v Moskvě letní sezónu

Bild am Sonntag také píše, že minimálně jedna regionální buňka Nočních vlků funguje v Duryňsku a založili ji prý bývalí vojáci elitních jednotek armády NDR.

Pan Rakov ve svém článku cituje i názor řady německých expertů, kteří mají za to, že Noční vlci jsou integrální součástí dnešní ruské „hybridní zahraniční politiky".

Zajímavé přitom je, že běžnému Rusovi jen těžko vysvětlíte, že kolona z desítek těžkých motocyklů s nápisy Na Berlín!, osedlaných drsnými muži v kožených kombinézách, na nositele mírového poselství už na první pohled moc nevypadá. Inu, jiný kraj, jiný mrav…

autor: ldo
Spustit audio