Lepší antigenní testy ve školách než žádné, pro PCR zatím chybí laboratoře, vysvětluje ministr Plaga

16. duben 2021

Děti, které se v rotačním režimu vrátily do škol, uzavřely první týden prezenční výuky – testování absolvovaly dvakrát. Podle dat z pondělí odhalily antigenní testy nižší stovky nakažených žáků a zaměstnanců škol, kteří byli odesláni na průkaznější PCR test. Komplexní data z celého týdne zanalyzuje ministerstvo zdravotnictví, tvrdí šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO): „Kompletně vyhodnotí i to, jestli došlo k potvrzení PCR testy.“

Ředitelka základní a mateřské školy Plzeň-Božkov Hana Stýblová potvrzuje, že k vážnějším problémům při návratu dětí do škol nedocházelo. Některé děti ale do školy nepřišly, protože je rodiče kvůli nesouhlasu s nošením roušek a testováním nechali doma. 

Čtěte také

Přímo ve škole Plzeň-Božkov se neobjevil ani jeden pozitivní test. Stýblová ale uvádí, že mezi desítkami testovacích sad se objevily tři vadné kusy: „Měli jsme asi tři testy, které byly pravděpodobně závadné a neukázaly kontrolní čárku.“

Právě nespolehlivost testů přitom podle zástupkyně Fóra rodičů Hany Chalušové může být důvodem, proč rodiče své děti zpět do škol poslat nechtějí.

„Nevidí důvod, proč by to děti měly absolvovat,“ vysvětluje. Dodává však, že většina reakcí je pozitivní a rodiče jsou veskrze rádi, že alespoň mladší žáci se mohou vrátit do lavic.

Neinvazivní PCR testování je podle mého názoru budoucnost a je to věc, kterou bych ve školství rád viděl.
Robert Plaga

Problematiku zpochybňování antigenních testů si dobře uvědomuje ministr školství Plaga. 

Čtěte také

„Otázka nestojí, jestli bude výuka plná, rotační výuka – ale jestli žádná, nebo rotační. Antigenní testy rozhodně odchytávají některé případy, ale rozhodně ne všechny, to víme. Ale pokud nejsme schopni plošně nastavit PCR testy, tak ty antigenní jsou cestou k bezpečnému návratu do škol,“ zdůrazňuje a dodává: 

„Na doporučení odborníků už od začátku ledna vyjednáváme s ministerstvem zdravotnictví o nasazení PCR testů, které jsou spolehlivější. Opakovaně jsme ale narazili na to, že limitem jsou laboratorní kapacity.“

Hosty byli:
Robert Plaga, za ANO, ministr školství
Hana Stýblová, ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov, členka rady Asociace ředitelů ZŠ
Hana Chalušová, zástupkyně Fóra rodičů
František Sedlák, výzkumník ÚOCHB Akademie věd

Plaga má nicméně informace, že kapcity by bylo možné dobudovat. „Věřím, že to bude pro nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) priorita. Neinvazivní PCR testování je podle mého názoru budoucnost a je to věc, kterou bych ve školství rád viděl,“ říká s tím, že spolehlivější testy ze slin by chtěl nasadit od září.

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související