Nevyužívejte děti k naschválům vůči škole, prosí rodiče před otevřením škol ministr Robert Plaga

9. duben 2021

Další pokus o návrat dětí do škol odstartuje v pondělí 12. dubna, a to v rotačním režimu. Netýká se to prozatím Děčínska, kde otevření škol podle pátečního rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nedovoluje epidemická situace. Konečný verdikt ale měl přijít dřív, uznává ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Očekával jsem, že ta informace rozhodně přijde dřív,“ shrnuje a dodává: „Byl bych rád, kdyby se to novému ministrovi podařilo nastavit lépe.“

Plagův resort začal materiály s pokyny rozesílat školám ve středu, některým ředitelům ale dorazily až ve čtvrtečních ranních hodinách. Času na přípravu tedy není příliš mnoho.

Čtěte také

„Stát nám ty informace dodává velmi pozdě. Měli jsme víceméně jen dva dny na to, abychom se připravili na něco, co jsme ještě nezažili a co je v podstatě neproveditelné,“ stěžuje si vedoucí platformy Ředitelky a ředitelé mateřinek Andrea Benešová.

Menší mateřské školy totiž například nedisponují dostatečnými prostory pro to, aby mohly být řádně dodrženy nařízené rozestupy při testování dětí.

Ředitel základní školy v Benešově Svatopluk Čechách je zase rozmrzelý z toho, že ministerstvo kroky nekonzultuje s odbornou veřejností. Přestože se fungování rotační výuky neobává, uvítal by jiný způsob střídání žáků:

„Třeba kdyby ta rotační výuka byla na způsob, že by dopoledne chodila jedna část a odpoledne druhá. Jeden týden ve škole a jeden týden distanční výuka není úplně ideální řešení.“

Unie rodičů: Uvítali bychom PCR testy

Někteří ředitelé mají navíc obavy z komunikace s rodiči, kteří s podmínkami znovuotevření škol nesouhlasí.

„Vnímáme, že je určitá část rodičů, která ta opatření nevítá. Všem nám ale přece jde především o bezpečný a trvalý návrat dětí do škol. Chtěl bych opravdu poprosit rodiče, aby své děti nevyužívali k naschválům vůči škole,“ apeluje na veřejnost Plaga.

Pokud mají rodiče pocit, že jsou nařízení v rozporu, nechť žalují ministerstvo nebo stát, ale ne jednotlivé ředitele.
Robert Plaga

Ministerstvo školství se snaží intenzivně komunikovat, tvrdí jeho šéf a odkazuje k vysvětlujícím materiálům pro rodiče i děti, které byly školám rozeslány. Řídícím učitelům, kteří mají přesto obavy z případných žalob, vzkazuje, že resort chystá pro tyto případy právní oporu.

Čtěte také

„Pokud mají rodiče pocit, že jsou nařízení v rozporu, nechť žalují ministerstvo nebo stát, ale ne jednotlivé ředitele,“ vyzývá.

Angelika Gergelová z Unie rodičů vysvětluje, že otcům a matkám vadí zejména rotační výuka a nekvalitní antigenní testy. „Skutečně bychom vítali, kdyby stát zajistil testování jednou týdně neinvazivním PCR testem, u kterého je spolehlivost výrazně vyšší a pro děti je méně zatěžující.“

Hosty byli:
Lucie Korcová, redaktorka, Český rozhlas
Robert Plaga, za ANO, ministr školství
Kristýna Nevanová, redaktorka, Český rozhlas
Andrea Strohmaierová, redaktorka, Český rozhlas
Svatopluk Česák, ředitel ZŠ Karlov v Benešově
Ludmila Bočková, učitelka na ZŠ Vrchní Opava
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Andrea Benešová, vedoucí platformy Ředitelky a ředitelé mateřinek
Ivan Hirsch, virolog, Katedry genetiky a mikrobiologie Přf UK a ÚOCHB AV ČR
Angelika Gergelová, Unie rodičů
Václav Mertin, dětský psycholog, katedra psychologie FF UK

Tento způsob testování ve školách sice není zakázaný, v současné době si ale PCR sady musí školy financovat samy. Státem jsou hrazeny pouze dva typy čínských antigenních testů, a to typy Singclean a Lepu, jejichž účinnost není příliš uspokojivá.

Virolog Ivan Hirsch z Katedry genetiky a mikrobiologie při Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy připomíná, že jeden z vybraných testů například nedoporučuje německý institut, který dostupné sady vyhodnocuje pro tamní vládu.

„Myslím si, že výhledově – v perspektivě měsíců – by se mělo přejít na PCR testy,“ uzavírá Hirsch s tím, že do té doby by měla vláda vybrat jiné, více vyhovující, značky testovacích sad.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.