Lennonova zeď už není místem pro vzkazy, ale pro hluk a ničení, kritizuje mluvčí spolku místních Peake

17. červenec 2019

Pražská Lennonova zeď, jeden ze symbolů boje za svobodu, se možná brzy promění. Místním vadí davy turistů a graffiti, která pokrývají nejen zeď, ale i okolní domy, stromy nebo historickou pumpu. Chtěli by proto, aby na místě vznikla plakátovací plocha, radnice s tím ale nesouhlasí.

Matěj Stropnický: Svět je přehlcen turisty – má vůbec smysl, aby tolik lidí cestovalo?

Matěj Stropnický. Předvolební debata, 9.10.2017

Evropská města se snaží omezit masovou turistiku. V některých z nich už kvůli záplavě turistů demonstrují obyvatelé, například v Barceloně nebo v Dubrovníku, kterému dokonce hrozí vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví UNESCO. Měli bychom o regulaci cestovního ruchu uvažovat i v Česku?

„Plakátovací plocha není nutně dlouhodobým řešením, ale pokusem zastavit rozrůstání Lennonovy zdi i na další zdi v okolí,“ vysvětluje bývalá politička a mluvčí spolku vlastníků nemovitostí Karolína Peake. Průvodci prý turistům rozdávají fixy a spreje s tím, že „tady se může cokoli. Tak teď vypadá Lennonova zeď,“ doplňuje.

Vznik plakátovací plochy ale vlastník zdi nakonec odmítl – Řád maltézských rytířů se místo toho pokusí dostat situaci pod kontrolu jinými prostředky a zeď dlouhodobě udržitelným způsobem upravit.

Lennonova zeď už není místem pro vzkazy, ale pro hluk, sprejování obscénních maleb a ničení všeho v okolí bez respektu k historickému duchu této části Malé Strany.
Karolína Peake

Peake poukazuje na to, že ke zlepšení nedošlo ani poté, co zeď pokryla díla významných umělců: „Už druhý den měl krásně umělecky vyvedený Václav Havel přisprejovaný obrovský penis a za dva dny už po těch hezkých malbách nebylo ani památky.“

„Pokud je někdo schopen zajistit klid a bezpečnost, ať už s pomocí kamer nebo ostrahy, tak by to bylo fajn. Nicméně například ani fenoménu věšení zámků na Karlově mostě se dlouho nedařilo zabránit, dokud se toho neujali občané,“ zdůrazňuje Peake.

Klid bude

„Je třeba zamezit tomu, aby se zeď stávala turistickou atrakcí a místo hezkých nápisů a poetických básní se na ní objevovala graffiti. Řešení máme,“ slibuje místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Na místo je prý třeba vnést řád, který dnes panuje například na Karlově mostě – dostat pryč nepovolenou hudební produkci, odstranit hluk a zabránit turistickým atrakcím, jako jsou riverside parties nebo pub crawl.

Lennonova zeď pro mě znamená obrovskou hodnotu. Už od 60. let se na ní psaly vzkazy Janu Werichovi, následně se tu vyjadřoval nesouhlas s tehdejším režimem. Takto je třeba zeď ctít a spíš zkultivovat to místo samé.
Petr Hejma

Dohlédnout by na to měla městská policie a nově instalované kamery umožňující on-line sledování: „Je domluveno posílení hlídkové činnosti městské policie a kamer. Zajistili jsme odstranění nápisů ze stromů a připravujeme návrh kované mříže, která by je měla ochránit,“ vyjmenovává Hejma.

Praha si kvůli Masarykovu nádraží koleduje o vyškrtnutí z UNESCO. Návrh Zahy Hadid nerespektuje pražské hodnoty, říká architektka

Vizualizace Central Business Districtu kolem Masarykova nádraží

Praha podle názoru některých architektů necitlivými zásahy do památkové zóny ohrožuje členství v UNESCO. Poškozují některé developerské projekty, například zástavba kolem Masarykova nádraží, Prahu? „Nechceme tu dělat skanzen, ale pokud nechceme ztratit hodnoty, musíme se zabývat řádem města,” říká architektka a viceprezidentka Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky Marie Švábová.

„Alkoholový turista je náš společný nepřítel. Nejezdí za krásami Prahy, ale za laciným pivem a jistou tolerancí jeho výtržností. Lennonova zeď se stala terčem jejich nájezdů, a to musíme zarazit,“ dodává.

„Problém je v tom, že Lennonova zeď k podobným nájezdům přímo vybízí. Když taková skupina přijde ke zdi, kde je vše posprejované a poničené, tak se domnívají, že se tam můžou vybít. To samozřejmě nedělají před orlojem na Staroměstském náměstí,“ reaguje Peake.

Podle Hejmy je proto třeba důrazně působit prostřednictvím městské policie a s pomocí zastupitelských úřady a agentury CzechTourism se zaměřit i na problémové cestovní kanceláře, aby zahraniční turista už při nákupu věděl, že mu hrozí tvrdý postih.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související