Le Monde: Černá Hora se dostala do finančních kleští kvůli stavbě předražené dálnice Číňany

16. duben 2021

Vláda Černé Hory se dostává pod tlak čínské exportní banky kvůli předražené dálnici. Na tento případ upozorňuje francouzský list Le Monde. Projekt v Pekingu dohodla ještě minulá vláda Černé Hory.

Zakázku dostala na starosti čínská státní firma, na místě pracují Číňané a čínská vláda v rámci projektu Nové hedvábné stezky zařídila i půjčku. Kvůli omezení cestovního ruchu ale Černá Hora prožívá výpadek příjmů, takže si už splácení nemůže dovolit.

Čtěte také

Černohorský vicepremiér teď žádá o mimořádnou podporu Evropskou unii. Evropská komise se k ní ale zatím staví spíš zdrženlivě. Sedmadvacítka už v minulosti upozorňovala na to, že pro černohorský rozpočet je dálniční projekt příliš velké sousto.

Autostráda má v budoucnu spojit černohorské pobřeží a hlavní město Podgoricu se Srbskem. Čínským stavařům se ale nedaří plnit dohodnuté termíny a ze stavby se stává geopolitické téma. Vliv Číny na Balkáně totiž s podobnými projekty trvale roste. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune už ale naznačil, že by Evropa měla poskytnout řešení, aby Balkán neupadl do závislosti na Pekingu, komentuje list.

Podgorica, Černá Hora

V Německu roste online kriminalita

Jak se za poslední rok proměnila kriminalita v Německu? Odpověď dává analýza portálu ZEIT Online, která vychází z dat spolkové policie. Ta upozorňuje na šest hlavních trendů. Ubylo vloupání i kapsářské kriminality, ale tady jsou důvody nasnadě, protože lidé tráví víc času doma a v době omezeného shromažďování se kapsářům hůř ztrácí v davu. Naopak výrazně vyskočily statistiky zachycené dětské pornografie. Policie taky odhalila víc případů zneužívání dětí.

Čtěte také

Počty případů domácího násilí se v Německu v meziročním srovnání ale nezměnily. Může to ale taky být tak, že zůstávají ve stínu. Oběti se je často bojí hlásit a v době omezeného pohybu taky ubývá lidí, kterým se můžou svěřit.

Pandemická situace naopak přeje nejrůznějším podvodníkům hlavně v online prostoru, kteří skončili na pátém místě statistik. Z dalšího závěru analýzy vyplývá, že za poslední rok se v Německu stalo běžnější násilí proti policistům, což zase souvisí s demonstracemi proti pandemickým opatřením.

Italští politici zas Draghiho kritizují

Italskou úřednickou vládu ohrožuje volební kalkul politických stran, dočtete se v komentářích listu Corriere dela Sera.

Vláda ekonoma Maria Draghiho nastoupila do úřadu v únoru, a to v situaci, kdy všechny ostatní politické alternativy selhaly. Původní plán předpokládal, že s vládou národní jednoty projdou Italové krizí snadněji. Ovšem místo toho, aby strany sebraly síly a pokusily se o vybudování nové legitimity, můžou Italové sledovat návrat ke starým pořádkům. 

Čtěte také

Premiér Draghi se stranám hodí, pokud dokáže sehnat další dávky očkování. Strany ho chválí i tehdy, pokud využije svůj mezinárodní kredit a Itálie se díky tomu ocitá opět na světové scéně. Jinak se ale politici čím dál víc tváří, jako by neměly s podporou vlády nic společného. 

Snaží se zalíbit voličům a všemožně kritizují vládu třeba za to, že otálí s rozvolňováním epidemických opatření. Strany a hnutí hrají divadlo a nad vládou visí stín nejistoty. Nikdo si zřejmě neuvědomuje, že kdo se snaží využít chaosu, nemusí důsledky nakonec sám přežít.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Jan Bumba a Lukáš Matoška, najdete v audiozáznamu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související