Veronika Lefrancois: Itálie má nově ministerstvo ekologické transformace

27. březen 2021

Pokud jste se vloni nebo předloni v létě koupali v moři v Itálii, ale třeba i v jižní Francii nebo na Maltě, možná jste v písku na pláži narazili na malá kolečka z bílého plastu o průměru asi 4 centimetry. Objevila se dokonce až na plážích ve Španělsku a v Tunisku.

Čtěte také

Zpočátku si ekologové a úřady lámali hlavu, co by to vlastně mohlo být. Po několika týdnech pátrání se ukázalo, že se jedná o miliony filtrů, které do moře v roce 2018 vypustila čistírna odpadních vod v Paestu poblíž Neapole. Od té doby se dobrovolníkům z okolí znečištěných pláží podařilo posbírat asi 250 tisíc těchto filtrů, ale to je jen zlomek ze stovky milionů, které se rozptýlily po západním Středomoří a teď se ve vodě postupně rozkládají na mikročástečky plastů a bohužel slouží za potravu rybám a mořským želvám.

Přesně tři roky po této závažné nehodě bylo v jihoitalském Salernu zahájeno soudní řízení o ekologické katastrofě. Před soudem stanulo osm odpovědných pracovníků města Paestum a firmy Veolia, která řídí čističku zodpovědnou za zamoření Tyrhénského moře.

První proces svého druhu

Čtěte také

Jedná se o vůbec první soudní proces v Itálii, který se zabývá znečištěním moře plastovými odpady. Umožnil ho poměrně nový zákon o trestných činech spojených s ekologií, který parlament přijal teprve v roce 2015 po dlouhém úsilí ochránců životního prostředí. V případě čističky se jedná o trestný čin ekologické katastrofy a spoluviny na znečištění. Obžalovaným za něj hrozí trest odnětí svobody na pět až patnáct let.

Představa, že záplava umělohmotných filtrů způsobila trestuhodné znečištění Středozemního moře na příští desítky let, je rozhodně neradostná. Na druhou stranu je ale povzbudivé vidět, že Itálie k ekologickým deliktům už nepřihlíží nečinně.

Nový úřad

Nová opatření spojená s ochranou životního prostředí se v posledních letech množí. Itálie byla například první zemí na světě, která vloni zavedla změnu klimatu a udržitelný rozvoj jako povinné předměty ve školním programu.

Covidová pandemie přinesla Itálii vedle ekonomické krize také 209 miliard eur z Evropské unie, určených na obnovu země. Alespoň 37 procent z tohoto balíku bylo vyčleněno právě na ekologii. O využití těchto peněz se má postarat zbrusu nové ministerstvo ekologické transformace, které po nástupu do funkce vytvořil nový premiér Mario Draghi. Nejde jen o posílení už existujícího ministerstva životního prostředí, ale o novou, moderní instituci, která má za úkol transformovat italské výrobní systémy na udržitelnější modely. Měla by inovovat veškeré přístupy k výrobě, spotřebě a celkovému životnímu stylu v zemi.

Environmentální politika dosud nebyla prioritou italských státních úředníků. Vytvoření ministerstva pro ekologickou transformaci ale naznačuje, že se s nástupem nové vlády tato tematika přece jen dostává do popředí.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související