Kvůli Kočnerovi končí ve funkcích další lidé, píše slovenský Denník N

14. květen 2020

Kvůli kontaktům se souzeným podnikatelem Marianem Kočnerem ve středu na Slovensku skončili ve svých úřadech další dva lidé. Denník N informoval jako první o tom, že na funkci ústavního soudce rezignoval Mojmír Mamojka.

Bývalý poslanec SMERu si s Kočnerem posílal vzkazy těsně před tím, než slovenská policie kontroverzního podnikatele zatkla v souvislosti s vyšetřováním vraždy Jána Kuciaka. Mamojka odchází oficiálně ze zdravotních důvodů, o jeho schůzky s Kočnerem se ale zajímala i slovenská rozvědka.

Čtěte také

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec pak ve středu odvolal ředitele Nemocnice sv. Michala v Bratislavě Mariana Križka – a to hlavně kvůli předraženým zakázkám, které ředitel Križko navíc konzultoval s Kočnerem.

Slovenská vláda Igora Matoviče prosadila v parlamentu novelu zákona o státní službě. Věnuje se tomu třeba server Aktuality.sk. Koalice se díky novince může snadněji zbavit lidí, které do státní správy dřív nominovala strana SMER.

Matovič se svým kabinetem chystá úplně nový zákon o státní službě, který by v nominování politických náměstků udělal pořádek. Odvolání lidí spojených s érou vládnutí SMERu samozřejmě straně Roberta Fica vadí. Jejich poslanci ve středu v parlamentu mluvili o čistkách na úrovni 50. let v Československu. Vládní návrh ale parlamentem bez problému prošel.

Rakouská sociální péče před kolapsem

Rakousko v posledních dnech intenzivně řeší hrozící výpadek v systému sociální péče, upozorňuje na to list Der Standard. Zhruba 30 tisíc Rakušanů je závislých na nonstop asistenci, kterou jim pečovatelky poskytují doma.

Čtěte také

Polovina pracovníků v této pomáhající profesi přitom pochází z Rumunska a mají tak velký problém dostat se za svými klienty zpět do Rakouska. Maďarsko totiž Rumunům neumožňuje přejezd za prací do Rakouska. Celý pečovatelský systém tak v posledních dvou měsících stál a padal s těmi, kteří v době epidemie neodjeli zpátky domů.

Po dvou měsících jsou ale na pokraji vyčerpání. V mnoha případech jim chybějí kolegové, se kterými se střídají. Začátkem týdne do Rakouska přijel speciální vlak, který z Temešváru přivezl prvních 80 pečovatelek. Spoj vypravily Rakouské dráhy na základě mezinárodně vyjednané výjimky.

Aby se cesta mohla vůbec uskutečnit, nesměl Railjet v Maďarsku ani jednou zastavit. Redakce listu Der Standard mluvila s jednou pečovatelkou, která se do Rakouska vrátila. Podle ní je dobře, že se konečně začíná na veřejnosti mluvit o tom, jak náročná je stálá péče v sociálních službách.

Merkelová opět boduje

Německá kancléřka Angela Merkelová se ve středu vůbec poprvé od začátku koronavirové krize dostavila do Spolkového sněmu na poslanecké interpelace. A podle časopisu Die Zeit si Merkelová vedla pod palbou kritických otázek skvěle.

Čtěte také

Každá opoziční strana má své dominantní krizové téma – liberální FDP varuje před propadem ekonomiky, levicová Die Linke se soustředí na sociální krizi, Zelení střeží ochranu klimatu a krajně pravicová AfD se snaží pohltit naštvanost části Němců na vládu. 

Ve Spolkovém sněmu to ale vypadalo, že radikalita opozičních poslanců zůstala kdesi na Twitteru nebo stranických tiskových konferencích. Merkelová podle časopisu Die Zeit odzbrojila své kritiky věcností a klidem, se kterým odpovídala na všechny otázky.

Pomohla jí samozřejmě forma interpelací, kdy má každý poslanec omezený čas u řečnického pultíku. Na konci ale Merkelové tleskali poslanci napříč různými poslaneckými kluby. To je u interpelací nevídané, a zvlášť v situaci, kdy je německý Bundestag rozdělený hlouběji než dřív.

Víc v audiozáznamu. Četli Jan Bumba a Lenka Jansová.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související