Celé Slovensko vědělo minimálně od roku 1998, že Kočner je mafiánem, říká šéfredaktor Denníku N

25. březen 2020

Slovenský novinář Matúš Kostolný opustil po 20 letech redakci deníku Sme. Prý se tak chtěl distancovat od společnosti Penta, která akcie vydavatelství nakoupila. Stal se šéfredaktorem (tehdy) úplně nového Denníku N. (repríza)

Čtěte také

Slovenskou společností doslova hýbe kauza zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Je to největší soudní proces v dějinách naší země,” komentuje probíhající soud s obžalovanými z vraždy.

„Přece jen je to první zavražděný novinář na Slovensku,... navíc − kvůli své práci. Jsou v tom lidé, kteří mají přímé kontakty... na lidi ze strany SMER. Byl to tak nejen mord, ale i politický proces,” podotýká.

Kuciakovu vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marián Kočner jako pomstu za to, že investigativní reportér poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku měla zadat jeho známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová. Obviněný je i bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó.

Vedení (slovenské) Penty, konkrétně spolumajitel Marian Haščák, měl podle novináře spolupracovat s hlavním obviněným Mariánem Kočnerem. Haščák ale celou věc před soudem popírá. 

„Celé Slovensko vědělo minimálně od roku 1998, že Kočner je mafiánem. Sice si říká podnikatel, ale to je urážka podnikatelů. Navíc ho i policie dlouho vedla na neoficiálních mafiánských seznamech,” komentuje.

Technický popis vraždy

„Hned první den Miroslav Marček, který přiznal, že je vykonavatelem vraždy,... popisoval, jak vraždu vykonal. Jeho popis... je tak technický, jako kdyby mluvil o návodu na složení nějaké skříně nebo jak uvařit večeři.” To je prý něco, co na Kostolného působilo doslova děsivě. 

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím středečním hostem. Matúš Kostolný ještě vysvětlí, jaký vztah má k současnému deníku Sme.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související