Jistotu, že se na Slovensku nezopakuje vražda novináře, to tedy opravdu nemám, říká šéfredaktor Kostolný

22. únor 2019

Slovensko ani rok po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové není zdaleka klidné. Jak daleko je vyšetřování? Je bývalý premiér a předseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico zapletený do aktivit s italskou mafií? Otázky Interview Plus pro šéfredaktora slovenského Denníku N Matúše Kostolného.

Kamila Pešeková: Proč, ptá se Slovensko rok po smrti Jána Kuciaka

kuciak01_180302-222340_ako.jpg

Přesně před rokem 21. února se stala na Slovensku událost, o které tehdy téměř nikdo nic netušil. O to výrazněji ale ovlivnila dění v zemi.

„Žijeme v zemi, kde zavraždili novináře kvůli tomu, co psal. To je taková změna, kterou jsem si nedokázal ani ve snu představit,“ tvrdí šéfredaktor Kostolný.

Stát a jeho bezpečnostní složky prý dnes už připouštějí, že je to vážná událost, „ale úplnou jistotu, že udělali všechno pro to, aby se to vůbec nestalo, nebo aby se to dokonce nezopakovalo, to tedy opravdu nemám,“ dodává.

Policii se podařilo zatknout vrahy, včetně střelce, stále ale pátrají po objednateli vraždy. Najde se někdy? Podle Kostolného je na místě u takto závažného zločinu pochybovat. Dopátrat se ke konkrétní osobě, která vraždu zadala, je komplikované. „Co za ten rok máme, jsou spekulace o tom, že někteří ze zadržených byli v kontaktu s Mariánem Kočnerem.“

Byl to Kočner?

Kočner je podle šéfredaktora Denníku N velmi kontroverzní podnikatel, který se objevil na mafiánských seznamech policie, je namočený do množství skandálů a podvodů a už několik měsíců sedí ve vazbě kvůli ekonomickým trestným činům.

„Možná se časem ukáže, že tam byla nějaká přímá nebo nepřímá souvislost s objednání vraždy Kuciaka. Jestli ale byl sám, to zatím jasné není. On to ale nebyl jen mafián, ale byl celé roky v intenzivním vztahu s politiky a slovenskou prokuraturou… Proto se zdá, že to nemusí skončit jen u něj. Taky víme, že se celá řada lidí v policii podílela na lustrování a sledování novináře, které nemělo sloužit k oficiálním úkonům, ale taky mohlo skončit u těch, co si vraždu objednali,“ odhaduje Kostolný.

Petr Šabata: Jak Robert Fico přišel o zbytky důstojnosti

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Příští týden to bude právě rok, co byl úkladně zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová. A v úterý padl až na úplné politické a morální dno Robert Fico, vloni ještě nejmocnější muž Slovenska, předseda vlády i nejsilnější strany, arogantní vládce.

Po vraždě probíhaly po celém Slovensku masové demonstrace, nakonec odstoupili ministr vnitra Robert Kaliňák, policejní prezident Tibor Gašpar a mnoho dalších, v neposlední řadě podal demisi i premiér Robert Fico.   

Ministryní vnitra je dnes dřívější pravá ruka Kaliňáka Denisa Saková, policejním prezidentem Milan Lučanský, „který se pokouší být nezávislým, a tak se i podle pozůstalých zdá, že vyšetřování probíhá nezávisle. Taky by ale bylo naivní myslet si, že odešli všichni, kteří 10 let Ficovy éry ovlivňovali různá vyšetřování.“

Prý tomu nahrává i nedávný krok ministryně Sakové, která se rozhodla část případu tomuto důvěryhodnému týmu odebrat a přesunout na inspekci ministerstva vnitra. To ale velkou důvěru veřejnosti nevzbuzuje, stejně jako stále „zakuklená“ prokuratura, kde nedošlo k výrazné personální změně.  

Fico vs. italská mafie

Tento týden se do hlavních titulků mediálních domů dostala zpráva, podle které byl Robert Fico v roce 2012, tedy ještě jako předseda vlády, v telefonickém spojení s dalším kontroverzním italským podnikatelem Antoniem Vadalou. Ten je spojovaný s kriminální organizací 'Ndrangheta a o jejich aktivitách psal i zavražděný Ján Kuciak. „Vypadá to jako velmi důležitá zpráva,“ myslí si Matúš Kostolný.

HLASUJTE: Změnila vražda Jána Kuciaka váš pohled na novináře?

Zbraň, kterou byla v únoru spáchána nájemná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, obstaral patrně Maďar

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové už uplynul celý rok.

„Přepis rozhovoru jsem zatím nečetl, ale je to důkaz, že italská mafie měla k premiérovi velmi blízko.“ I na jeho úřadě vlády se našli dva úzcí spolupracovníci „Vadalovců“ a právě o tom byl Kuciakův nedokončený text, který pak vyšel ve slovenských médiích. „Vyplývá z toho, že Fico byl v přímém kontaktu s italskou mafií, což je dost hrozný důkaz.“     

Mluvčí strany SMER prohlásil, že bývalý premiér Vadalu nezná a že jde jen o účelovou snahu burcovat vášně a odpoutat pozornost od „daňových podvodů prezidenta Andreje Kisky. „Tento argument moc nesedí, protože to poprvé přinesly italské noviny a nevím, jaký zájem by měly mít na napomáhání Kiskovi. Tímto směrem vedená obrana tak není dobře postavená,“ domnívá se závěrem šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

Jak je na tom slovenská veřejnost dnes? Proč lidé vstupují do politiky a je Robert Fico už vně politiky, nebo stále tahá za nitky? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Interview Plus Jana Bumby.   

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související