Kamila Pešeková: Proč, ptá se Slovensko rok po smrti Jána Kuciaka

21. únor 2019

Přesně před rokem 21. února se stala na Slovensku událost, o které tehdy téměř nikdo nic netušil. O to výrazněji ale ovlivnila dění v zemi.

Nedaleko Trnavy ve vesnici Veľká Mača dostali střelu do hrudníku mladý datový novinář Ján Kuciak a střelu do hlavy jeho přítelkyně Martina Kušnírová.

Vražda Jána Kuciaka nemá typický rukopis italské mafie, říká slovenský kriminolog

Ján Kuciak zavražděný novinář

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uběhly dva měsíce. Jak se slovenská policie posunula v pátrání po vrahovi? „Dostupných informací o průběhu vyšetřování z posledních týdnů mnoho není,“ říká kriminolog z Trnavské univerzity Miloš Deset.

Slovensko se zprávu o tom, co se stalo, dozvědělo až o několik dní později. Postupně se na veřejnosti začaly objevovat souvislosti, které byly s úkladnou vraždou spojené.

Ve společnosti to vyvolalo takové napětí, že necelý měsíc poté rezignoval nejprve ministr vnitra Robert Kaliňák a později i dlouholetý premiér Robert Fico. Otřáslo to jak vládní koalicí, tak samotnou stranou Smer.

Vražda dvou mladých lidí způsobila, že na náměstích po celém Slovensku probíhaly protesty „Za slušné Slovensko“, nejmasovější shromáždění od sametové revoluce.

Láska je silnější než zlomoc

Rok po události má sice Slovensko novou vládu, ale vyšetřování vraždy stále ještě neskončilo. V září policie zatkla čtyři lidi, kteří měli vraždu uskutečnit. Střelcem měl být bývalý policejní vyšetřovatel a jeho komplicem bývalý voják. Zprostředkovat vraždu měl podnikatel a objednavatelkou měla být žena.

Kamila Pešeková: Když jsou pachatelé přesvědčeni, že vraždí dokonale

Policie vede k soudu v Bánské Bystrici jednoho ze čtyř obviněných z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Dlouhou dobu se zdálo, že vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové z konce února nemá žádné výsledky a policie přešlapuje na místě.

Podle jedné z obhájkyň s policií spolupracuje obviněný podnikatel. Ten měl označit za původce celé akce dalšího podnikatele - Mariána Kočnera, který je ve vazbě kvůli jinému případu. Kočner ale zatím obviněný z této vraždy nebyl.

Je namístě ptát se, proč museli novinář a jeho přítelkyně zemřít? Ján Kuciak se zabýval odhalováním zákulisí v několika složitých kauzách, které souvisely s podnikáním a s korupcí a měly mít dosah až do nejvyšších politických kruhů.

Kuciak čelil vyhrožování, a to od samotného Kočnera. Ten měl plánovat vraždu také bývalého ministra vnitra Daniela Lipšice a prokurátora Maroše Žilinky.

Ján Kuciak byl pohřben ve Štiavniku

Z informací, které z vyšetřování unikají na veřejnost, jednoznačně vyplývá, že na Slovensku (a nejen tam) je neuvěřitelným způsobem rozšířena korupce, klientelismus a touha po protekci jakéhokoli druhu. To vše jako nástroj na ovládání lidí.

Jak je ale možné, že společnost, která nestandardní jevy vyprodukuje, umožní také několika patologickým jednotlivcům, aby v touze po moci vraždili? Jak mají občané důvěřovat státním institucím, když slyší, že zabíjeli bývalý policista a voják?

Jsou peníze skutečně tím hlavním nástrojem i cílem, který má určovat naše vztahy, vliv na okolí i celý náš život? Jak je možné, že oligarchové mají takovou moc, že většinová společnost je proti nim bezmocná?

Kamila Pešeková

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou čekala svatba. Namísto toho měli pohřeb. Krátce po vraždě se před jejich domem objevil nápis: Láska je silnější než zlomoc. To nebyl výlev romantismu. To byla zoufalá touha po normálním životě. Který oběma mladým lidem nebyl dopřán.

Dům Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové ve Veľké Mači
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.