Vražda Jána Kuciaka nemá typický rukopis italské mafie, říká slovenský kriminolog

4. květen 2018

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uběhly dva měsíce. Jak se slovenská policie posunula v pátrání po vrahovi? „Dostupných informací o průběhu vyšetřování z posledních týdnů mnoho není,“ říká kriminolog z Trnavské univerzity Miloš Deset.

Je podle něj však zřejmé, že vražda byla spáchána profesionálním způsobem a na objednávku, jméno objednavatele a jméno vraha ale známé nejsou. „O profesionalitě spáchané vraždy svědčí to, jakým způsobem byly oběti usmrcené,“ zdůrazňuje s tím, že není jednoduché usmrtit člověka ranou, respektive dvěma ranami do srdce a do hlavy, a přitom nepozorovaně odejít.

Nešlo také o násilné vniknutí do domu, ani nic nezmizelo – vrah přišel, zastřelil dva mladé lidi a odešel. Nenašla se vražedná zbraň, což ztěžuje vyšetřování. „Vrah nezanechal na místě činu tolik stop, jak by zanechal amatér,“ zdůrazňuje.


Vraždy mohou být vyšetřené v průběhu několika dní, týdnů, ale také let. A čím déle to trvá, tak je těžší dospět ke konečnému verdiktu.Miloš Deset

Objevují se ale také spekulace, že vyšetřování není důvěryhodné a veřejnost mu nevěří. Na protestních shromážděních zaznívaly požadavky na to, aby vraždu vyšetřoval mezinárodní vyšetřovací tým. Ten se také zřídil a nyní je otázka, zda to bude pro veřejnost dostatečné a vyšetřování bude vnímat jako více hodnověrné.

Vraždu vyšetřuje mezinárodní tým

Někteří uvažují, že za vraždou by mohla stát italská mafie. To je ale podle kriminologa jen jedna z teorií. Rukopis vraždy je trochu jiný, než vraždy páchané obvykle italskou mafií.

Ta má dva notoricky známé způsoby – těla se buď vůbec nenajdou, nebo jde o vraždu na výstrahu. Ty se pak obvykle páchají na veřejnosti. „Tato vražda byla spáchaná v soukromí, v domě, kde Ján Kuciak se svojí přítelkyní pobýval. Takové vraždy nemají typický rukopis italské mafie,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka