Kamila Pešeková: Revoluce skončila, Ficovi lidé znovu přebírají kontrolu

26. duben 2018

Před měsícem by to ještě možné nebylo, teď se to už povedlo. Novou slovenskou ministryní vnitra se stala Denisa Saková.

Tato 41letá politička a členka strany Smer své působiště dobře zná. Dosud zde působila jako státní tajemnice a byla označována za „pravou ruku“ dlouholetého ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Na Slovensku končí ministr vnitra i šéf policie. Premiér tak chce uklidnit situaci

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini na tiskové konferenci s odstupujícím šéfem policie Tiborem Gašparem

Aktuální vývoj na sousedním Slovensku, kde rezignoval ministr vnitra Tomáš Drucker a z postu odejde i policejní prezident Tibor Gašpar, komentuje řada slovenských deníků. Šéfredaktorka listu SME Beata Balogová svůj sloupek nazvala podle jména slovenské vládní strany: Směráckému sitcomu už nikdo netleská.

Přitom hlavním cílem veřejných protestů, které na Slovensku vypukly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, byl právě odchod lidí spojených s Kaliňákem z čela bezpečnostních struktur. A to proto, že nevěřili, že jimi vedená policie vyšetří všechny okolnosti vraždy investigativního novináře a jeho přítelkyně.

Denisa Saková je přísně vzato už třetím politikem, který byl během uplynulého měsíce do čela ministerstva navržen poté, co ho musel opustit Kaliňák. Nejprve to byl Jozef Ráž, člen mocenské garnitury vládního Smeru, který ale neprošel přes prezidenta Andreje Kisku.

Návrat na začátek

Kamila Pešeková: I když Fico rezignoval, na konec v politice nepomýšlí

Robert Fico odstoupil z úřadu slovenského premiéra

Když byl v roce 1992 ani ne 30letý právník Robert Fico zvolen poslancem Národní rady SR, těžko mohl tehdy kdokoli tušit, jak výrazně ovlivní život na Slovensku.

Pak následoval nestraník Tomáš Drucker, jenž byl předtím ministrem zdravotnictví. Toho už hlava státu jmenovala, avšak po necelém měsíci to vzdal a zase rezignoval. A teď nastala chvíle Denisy Sakové.

Strana Smer jakoukoli kritiku odmítá a ústy svého předsedy Roberta Fica se odvolává na mandát, který ji dali voliči a který stranu opravňuje obsadit úřad „svým“ člověkem. Prezident Kiska dal najevo, že má vůči Sakové značné výhrady, ale zároveň připustil, že nemá jinou možnost, než ji jmenovat. Proč tomu nemohl zabránit jako v případě Ráže, možná prezident časem vysvětlí.

Fico promrhal šanci posunout Slovensko, tvrdí publicista a radí, jak zvládnout novou éru

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský Denník N uveřejnil text publicisty Ondreje Gažoviče, nazvaný „Život po Ficovi. Tři rady, jak ho zvládnout tak, abychom nelitovali“. Autor článek otevírá tvrzením, že slovenský poslanec a předseda vládní strany SMĚR – sociální demokracie Robert Fico odchází a stává se minulostí.

Taková je nyní situace na Slovensku, dva měsíce po Kuciakově vraždě. Vyměnil se sice premiér, padla i celá vláda, odvolán byl také policejní prezident. Splnily se tak hlavní požadavky demonstrujících. Nelze se ale zbavit dojmu, že vše se vrací kamsi na začátek.

Jakoby lidé z Ficovy garnitury spoléhali na to, že nespokojenci se časem unaví, že počet těch, kteří budou chodit na protesty, bude klesat a situace se zase vrátí do starých kolejí. Oni budou zase nerušeně řídit stát, přihrávat lukrativní zakázky svým sponzorům, spílat kritickým novinářům, případně je vinit z toho, že jsou údajně placení někým ze zahraničí.

Kamila Pešeková

Veřejnosti, která vyšla před necelými dvěma měsíci do ulic a vyšla také ve čtvrtek před prezidentský palác vyjádřit nesouhlas s novou ministryní, pak zůstanou akorát dvě možnosti: buď se stáhnou do jakési vnitřní emigrace anebo budou ve svých protestech pokračovat.

V každém případě se Fico a jeho věrní svými posledními politickými kroky vysmívají všem, kteří usilují o slušné Slovensko.

autor: kap
Spustit audio

Související