Na Slovensku končí ministr vnitra i šéf policie. Premiér tak chce uklidnit situaci

Aktuální vývoj na sousedním Slovensku, kde rezignoval ministr vnitra Tomáš Drucker a z postu odejde i policejní prezident Tibor Gašpar, komentuje řada slovenských deníků. Šéfredaktorka listu SME Beata Balogová svůj sloupek nazvala podle jména slovenské vládní strany: Směráckému sitcomu už nikdo netleská.

Logo

Slovenská strana Směr-Sociální demokracie podle Balogové předvádí komedii. Složitě vyjednaný ministr vnitra Drucker totiž nejdřív řekne, že si nemyslí, že by bylo správné odvolat policejního prezidenta. Ale poté podá demisi coby člen vlády, jejíž nejsilnější politická formace, tedy strana Směr, souhlasí, že Gašpar má zůstat na svém místě.

Pár dní před ukončením svého ani ne měsíčního ministrování navíc musí Tomáš Drucker vysvětlovat úspěšné realitní podnikání své manželky. A následující den šéf policie Gašpar vzkáže, že se nikam nechystá, a že odejde, až ho nějaký ministr vnitra odvolá.

Nový předseda slovenské vlády Peter Pellegrini následně převezme resort vnitra, který Balogová charakterizuje jako toxické ministerstvo. Pár hodin nato premiér přednese o policejním prezidentovi pochvalnou řeč a vyjádří naději, že svou prací ještě v budoucnu Slovensko obohatí. Potom ale Pellegrini „nešikovným obratem změní ódu v absurdní komedii“, tvrdí šéfredaktorka deníku SME.

A to prý tak, že premiér a zároveň zastupující ministr vnitra zničehonic dodá, že se s oním „příkladným“ policejním prezidentem dohodl, že odstoupí, aby tak došlo k uklidnění situace. A aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů, protože útoky na osobu policejního prezidenta Gašpara jsou podle premiéra útoky na všechny slovenské policisty.

To vše je pro Beatu Balogovou jen „poslední epizoda politického divadla“, nad kterým slovenská vládní strana Směr ztrácí kontrolu, neboť prý úzkostlivě touží zakrýt podstatu problému a bojuje o jeho výklad.

„Robert Fico, Robert Kaliňák, Tomáš Drucker – ti všichni odešli, aby uklidnili situaci. Neboť lidé, kteří žádají slušnou zemi, jim věci komplikují. A prý ubližují. Tentokrát poctivým policistům, kteří je chrání. Problémem ale je, že této interpretaci ani oni sami nevěří,“ píše slovenská novinářka.

Oznámený odchod Tibora Gašpara z čela policie podle ní nic nevyřeší. Jak dodává, jedná se jen o to, že ve slovenské policii bude méně o jednoho člověka, který hodlal bránit její morální a profesionální obnově. Navíc je prý zřejmé, že kromě dnes už bývalého ministra Druckera nikdo z těch, kteří mají máslo na hlavě, ve skutečnosti neodchází, uzavírá svůj text šéfredaktorka deníku SME.

Nedůvěra ve stát

Komentátor slovenského listu Pravda Peter Javůrek soudí, že sotva se premiér Pellegrini dočasně ujal funkce ministra vnitra, udělal jedinou správnou věc, kterou v dané situaci učinit mohl. Není ale jasné, jestli konec policejního prezidenta na Slovensku uklidní i tamní rozbouřenou atmosféru. Právě takové přání přitom Tibor Gašpar a Peter Pellegrini vyjádřili na společné tiskové konferenci.

Gašpar musel vědět, že jeho situace je neudržitelná, myslí si Javůrek. Vystoupení policejního šéfa před novináři prý nebylo ukázkou tvrdohlavosti funkcionáře, který nechce odejít. Spíše pokusem o obhajobu někoho, kdo ví, že je na odchodu, ale považuje to za nespravedlivé.

Takové hodnocení situace by podle komentátora bylo v pořádku, pokud by na Slovensku panovala stabilita a odehrávaly se na něm jen politicky motivované protesty. Tehdy by odvolání policejního prezidenta skutečně vyžadovalo čistě odborné důvody. Jenže k takové situaci na Slovensku nedošlo, upozorňuje Javůrek.

Připomíná, že po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která vyvolala výbuch veřejného hněvu, následovaly nevídané politické manévry, jež vyvrcholily pádem vlády a jmenováním kabinetu nového.

„Tento veřejný hněv přitom provází hluboká nedůvěra ve stát a jeho instituce. Zejména v oblasti vymáhání práva a spravedlnosti. To není standardní ani snadno zvládnutelná situace a odmítání její politické roviny by ji určitě nezlepšilo,“ argumentuje text v deníku Pravda.

Peter Javůrek ze situace vyvozuje, že celá současná vládní koalice v Bratislavě si je v zájmu svého přežití vědomá potřeby udělat alespoň symbolicky vše, co jí pomůže manévrovat v nynější době obecného nepokoje. Jinak prý hrozí konec slovenské vlády a předčasné volby.

Avizovaný odchod policejního prezidenta Gašpara je tak sice symbolický, politicky nicméně významný krok. Rezignaci ministra vnitra Druckera je zase prý možné vnímat jako důkaz, že dotyčný politik nechtěl udělat čistě politicky motivované rozhodnutí, a proto raději odstoupil sám.

O konci policejního prezidenta tedy rozhodl premiér a zastupující ministr vnitra Pellegrini. Na rozdíl od bývalého ministra vnitra totiž šéf vlády už z titulu své funkce nemohl předstírat, že je odborník a nikoliv politik, podotýká Peter Javůrek v deníku Pravda.

Gašpar kryl Ficovo okolí

Jeho kolega Matúš Kostolný z Denníku N Matúš Kostolný ve svém sloupku soudí, že policejní prezident Gašpar odchází způsobem, který věci nezlepšuje, ale zhoršuje. „Předseda vlády Pellegrini se v dané situaci tváří jako hrdina, ale zásadně se přitom mýlí,“ píše komentátor.

Konstatuje, že ministr vnitra Drucker měl být klíčovou postavou nové Pellegriniho vlády. Po necelém měsíci ale následoval jeho odchod. Podle Kostolného to přitom měl být policejní prezident, kdo měl odejít hned v den nástupu nového kabinetu, a to proto, že údajně celá léta kryl osoby kolem Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. „Ti si mohli krást, jak a kolik chtěli, a přitom věděli, že jim nic nehrozí. Protože policisté a prokuratura chrání je, nikoliv zájmy státu,“ tvrdí Matúš Kostolný.

Novinářovi se také nelíbí, že policejní prezident odejde až za šest týdnů, protože Pellegrini naznačil jeho nenahraditelnost. Vše tak teď prý vypadá, že není potřeba spěchat, že se nikdo nesnaží rázně ukončit dobu, v níž podle Kostolného vypadá slovenská policie spíše jako „bezpečnostní služba mafie“.

Konec hlavy slovenského policejního sboru možná stejně nic neřeší. „Nedošlo k jasnému pojmenování, co všechno udělal špatně. Nedošlo ani k příslibu, že policie bude od této chvíle vyšetřovat zločince, i když budou pocházet z okolí vládní strany Směr,“ pokračuje autor článku ve své kritice.

Nový policejní prezident prý jen bude pokračovat v tom, co dosud dělal jeho předchůdce. A to je pro komentátora výsměch, nikoliv řešení. „Nestačí jen vyměnit Tibora Gašpara. Pod ním slouží lidé, kteří se minimálně podíleli na jeho způsobu naplňování hesla ‘pomáhat a chránit‘. Policie už dále nemůže být pracovištěm ministra vnitra a jeho strany,“ nebere si servítky Matúš Kostolný z Denníku N.

autor: thk
Spustit audio