Kamila Pešeková: Peter Pellegrini, pohledný premiér Slovenska. Bude stačit na svoji funkci?

22. březen 2018

Slovenský prezident jmenoval novou vládu. Premiérem se stal Peter Pellegrini a jeho kabinet má oproti tomu původnímu čtyři nové ministry.

Je otázkou, jak na tyto změny zareaguje slovenská veřejnost a například i organizátoři protestů připomínajících už skoro měsíc násilnou smrt dvou mladých lidí. Nejprve požadovali demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka, jemuž nevěřili, že by jím vedená policie dokázala vyšetřit okolnosti vraždy. To se stalo.

Pak také odchod premiéra Roberta Fica. Ten nástupem nové vlády odešel také z funkce. Účastníkům shromáždění na slovenských náměstích vadila ze všeho nejvíc propojenost ministerstva vnitra a policie se stranou Smer.

Proto tento citlivý resort nově povede Tomáš Drucker, který není členem Smeru. Na první pohled by se dalo říct, že tím byly splněny klíčové podmínky demonstrujících a situace v celé zemi by se měla uklidnit.

Slovenský prezident jmenoval novou vládu

Háček je v tom, že vláda nového premiéra Pellegriniho nedokázala vyvrátit pochybnosti, do jaké míry bude rozhodovat a jednat sama za sebe či zda nebude pouze jakousi „loutkovou vládou“, jíž by ve skutečnosti nadále řídil dosavadní premiér a šéf strany Smer Robert Fico.

Hodně bude záležet na tom, jak svou roli zahraje nový premiér Peter Pellegrini, absolvent dvou vysokých škol, jehož předkové pocházejí ze Sicílie. Dosud měl pověst člověka, jehož strana Smer využívala jako vlídnou tvář na řešení problémových situací.

Role Roberta Fica

Před lety převzal ministerstvo školství v době, kdy se bouřili učitelé proti neochotě vlády zvýšit jim výrazně platy, zároveň vyšly najevo informace, kdy jeho předchůdce v úřadě dával peníze na pochybné zakázky. Pellegrini nastoupil a situaci tehdy uklidnil.

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu v čele s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim

Něco podobného se opakovalo o několik let později, kdy bylo celé Slovensko svědkem odhalení pochybných kšeftů firem napojených na tehdejšího předsedu Národní rady Pavla Pašku – tehdejšího druhého muže státu a i strany Smer. Paška se musel poroučet a na jeho místo usedl v čele parlamentu znovu Pellegrini. Opět převzal úřad, kde bylo třeba vyžehlit problémy.

Teď se od něj něco podobného bude čekat i na pozici premiéra. A to už bude situace, kdy nebude stačit, aby bodoval svým zevnějškem. Je totiž považován za jednoho z nejpohlednějších politiků na slovenské politické scéně.

Kamila Pešeková

Bude muset dokázat, že se prosadí vůči koaličním partnerům, že si udrží odstup od prezidenta Andreje Kisky, ale zejména, že dokáže být autonomní na Robertu Ficovi a nepodlehne jeho pokynům.

Nebude to jednoduché, protože jeho předchůdce na pozici premiéra dal v minulých dnech opakovaně najevo, že nehodlá z politiky odejít, ale právě naopak se v ní aktivně angažovat. Srážka s novým premiérem tak bude patrně nevyhnutelná. Je pouze otázkou, kdy tato situace nastane. Někoho dalšího jako Pellegrini ale už Smer nemá.

autor: kap
Spustit audio