Kamila Pešeková: První dny soudu s Kočnerem. Svědci mluví o vazbách na Smer

16. leden 2020

Slovenská veřejnost sleduje v těchto dnech drama v přímém přenosu.

U specializovaného soudu v Pezinku probíhá soudní líčení ve věci vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Střídají se chvíle, kdy ti, co jsou přítomní v sále, pláčou: pozůstalí, obžalovaní, a dokonce i novináři.

Čtěte také

Hned první den procesu se stali svědky přiznání Miroslava Marčeka. Byl to tento bývalý voják, který střílel v novinářově domě. Zároveň požádal o to, aby u dalších líčení nemusel být přítomný. Z pětice, která byla původně kvůli vraždě obžalována, je tak už druhým, kdo uznal svou vinu.

Zřejmě největší pozornost zatím vyvolala osmihodinová výpověď bývalého novináře Petra Tótha, který byl blízkým spolupracovníkem taktéž obviněného podnikatele Mariana Kočnera. Zároveň to byl on, kdo dal policii k dispozici Kočnerův mobil jako důležitý důkazní materiál.

Tóth nepochybuje, že za vraždou stojí Marian Kočner. Zároveň odhalil fungování podnikatelova polosvěta. Peter Tóth totiž uvedl, že po vraždě dostal od Kočnera úkol zařídit u spřízněného ústavního soudce Mojmíra Mamojky podnikatelovo propuštění z vazby.

Otec Jána Kuciaka byl voličem Smeru

Čtěte také

O kontaktech pravděpodobného zadavatele vraždy do nejvyšších sfér vypovídal i další obžalovaný, Zoltán Andruskó. Před soudem velmi jasně a přesně vyjmenoval bývalé politiky, na které měl mít Kočner kontakty, ať už šlo o někdejšího premiéra Roberta Fica, ministra vnitra Roberta Kaliňáka, místopředsedu slovenského parlamentu Martina Glváče, slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara a další.

Andruskó, který začal už dříve spolupracovat s policií a soudem, uzavřel dohodu o vině a trestu, kromě jiného také popisoval svůj strach obrátit na policii a všechno oznámit, protože si byl vědomý propojení policejních složek na stranu Smer.

Pro dosud nejsilnější stranu na Slovensku to všechno není dobrá zpráva. Její lídr pro únorové parlamentní volby, premiér Peter Pellegrini kvůli tomu pro jistotu zrušil účast v několika televizních diskusích.

Čtěte také

Zřejmě i proto, aby nemusel odpovídat na dotazy, zdali motáky, které posílal Kočner s výzvou, aby byl kontaktován „RF“, skutečně odkazují na jeho předchůdce ve funkci a dvojku na volební kandidátce Fica.

Už teď jsou jasné dvě věci: celý soud do voleb neskončí a průběh soudního líčení může mít i dopad na jejich výsledek. V tuhle chvíli nikdo neví, co všechno ještě může vyplavat na povrch. Ale že by teď preference Smeru nějak výrazně rostly, asi nečeká nikdo. Na to je zklamání voličů strany, která přes deset let dominovala ve slovenské politice, příliš velké.

Mimochodem za jejího voliče a podporovatele se před soudem v Pezinku sám označil i otec zavražděného Jána Kuciaka. Prý volil v minulosti Smer, protože byl přesvědčený o tom, že v zemi soudy a policie fungují. To v kontextu událostí nepostrádá velkou dávku tragiky.

Kamila Pešeková

Průzkumy tak ukazují, že nakonec by se faktickým vítězem mohla stát extremistická strana Mariana Kotleby, i když by skončila na druhém místě. Nikomu jinému nehraje zklamaná společnost, korupce v řadách hlavní vládní strany a neschopnost rozdrobené opozice spojit síly dohromady do karet tak, jako právě jí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio