Kamila Pešeková: Začal největší soudní proces v dějinách samostatného Slovenska

13. leden 2020

Asi sto novinářů se akreditovalo na soudní proces, který nemá v novodobé historii Slovenska obdoby.

U specializovaného soudu v Pezinku začalo hlavní slyšení s podezřelými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Čtěte také

Jedná se nepochybně o soud desetiletí a pravděpodobně i největší od vzniku samostatné Slovenské republiky. Dosud se totiž nestalo, aby měla vražda dvou lidí tak obrovskou odezvu u veřejnosti. Aby kvůli ní vyšly do ulic tisíce lidí, kteří tak dali najevo nesouhlas se stavem společnosti. Stejně tak, aby kvůli tomu odstoupila vláda premiéra Roberta Fica.

Dvojnásobná vražda zanechala velmi hlubokou stopu ve společnosti, když odhalila, v jak velkém morálním úpadku se nachází.

V Pezinku se bude před soudem zodpovídat vlivný podnikatel Marian Kočner. Jeho a další tři lidi viní prokuratura z objednání Kuciakovy vraždy. Zároveň se v případě Kočnera jedná o člověka, který si podle všeho vytvořil spletitý systém vazeb na soudce a policisty, kteří po řadu let kryli jeho aktivity.

Marian Kočner a motáky

Čtěte také

Veřejnost teď už ví řadu podrobností o tom, s kým vším si Kočner dopisoval a jak daleko do vládních a politických špiček dosahoval jeho vliv. A občané Slovenska se pochopitelně ptali, jak je něco takového možné a jak to, že zákony neplatí pro všechny stejně?

Dalo by se proto prohlásit, že v Pezinku začal soud s těmi, kteří zorganizovali vraždu dvou mladých lidí. Jejich čin znamenal pověstnou poslední kapku, která přispěla k tomu, že pohár trpělivosti občanů Slovenska přetekl.

Touha po změně společenského klimatu byla nakonec tak velká, že si v roce 2019 občané Slovenska zvolili poprvé v historii do čela hlavy státu ženu – prezidentku Zuzanu Čaputovou. Nová prezidentka se zatím prezentovala jako osamělá volající na slovenské politické poušti. S parlamentem a vládou v zádech, které ještě odrážejí minulé poměry.

Čtěte také

Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky uplynuly téměř dva roky. Bude zajímavé sledovat nejen průběh vlastního soudu, ale i jeho dopad na politiku. Na Slovensku je v plném proudu kampaň před parlamentními volbami, které proběhnou koncem února. Především dosavadní hlavní vládní strana Smer se může obávat, co se během líčení ještě všechno může objevit a co ji může oslabit.

Právě Smer a někteří jeho politici jsou totiž spojováni s Kočnerem ze všeho nejvíce. Někteří se už kvůli odhalením poroučeli, jiní ale na svých pozicích setrvávají – možná v očekávání, že se jim to podaří „vysedět“, situace ve společnosti se nakonec zase uklidní a oni se zase vrátí.

Kamila Pešeková

Naděje se zřejmě ještě nevzdal ani Marian Kočner, jak ukázaly zadržené motáky s instrukcemi „jeho lidem“ v justici. O to důležitější proto bude, aby očista slovenského veřejného života pokračovala i poté, až soud v Pezinku oficiálně skončí. Ten musí ale nejprve ukázat, že spravedlnost platí přece jenom pro všechny stejně.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio