Kamila Pešeková: Kočnerovi hrozí doživotí. Soudní proces jako očista a šance pro Slovensko

20. prosinec 2019

Za nejvyšších bezpečnostních opatření a za velkého zájmu domácích i světových médií rozhodl speciální soud ve slovenském Pezinku o termínu hlavního slyšení s podezřelými z vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Všechno by mělo začít 13. ledna 2020. Stanovení takového časového plánu se mohlo zdát na první pohled jako pouhá formalita. Ve skutečnosti to ale mělo velký psychologický význam.

Čtěte také

Poprvé si mohli pohlédnout do očí rodiče obou zavražděných mladých lidí s jejich údajnými vrahy. Osobní přítomnost podezřelých byla důležitým předpokladem, aby se nemohli vyhnout nejen konfrontaci s rodinou Kuciakových a Kušnírových, ale i konfrontaci s širokou veřejností.

Ta byla tenkrát před necelými dvěma lety natolik šokovaná z vraždy obou mladých lidí, že vyšla do ulic a požadovala zásadní změny ve fungování státu. Jména, která v případu vraždy figurují, jako Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó či Miroslav Marček, získala pro mnohé občany Slovenska zcela konkrétní tvář.

V tuhle chvíli nikdo neví, jak dlouho bude celý proces probíhat a kdy dojde k vynesení definitivního rozsudku. A není ani možné v danou chvíli odhadnout, jestli bude mít především líčení s podnikatelem Marianem Kočnerem nějaký vedlejší efekt v podobě vlivu na slovenskou politiku.

Naděje, že spravedlnost si svou cestu najde

Čtěte také

Kočner měl vlivné spojence na nejvyšších místech justice i policie, kteří dokázali krýt jeho aktivity. A nelze také vyloučit, že jeho vazby nejen na špičky slovenských vládních stran jsou daleko těsnější a zamotanější, než se mohlo dosud zdát.

Z jejich pohledu je Kočner nyní dost velkým rizikem. Není jasné, jak bude někdo, komu hrozí mimořádný trest v podobě doživotí, reagovat. Jestli Kočner bude hrát roli osamělého vlka, který vezme všechno na sebe, anebo se v rámci pudu sebezáchovy pokusí strhnout s sebou do propasti i své politické a případně i další ochránce, kupříkladu ze světa byznysu.

To by mohlo vyvolat lavinu nevídaných rozměrů, která by otřásla celou politickou scénou v jejích základech. Dotknout by se to mohlo především dosud nejsilnější vládní strany Smer – sociální demokracie, s jejími politiky totiž Kočner čile komunikoval a zadával jim úkoly.

Čtěte také

Už teď ukazují průzkumy veřejného mínění, že pokud to všechno někomu pomohlo, tak to nejsou strany demokratické opozice, ale extremisté z Kotlebovy Ľudové strany – Naše Slovensko.

Zajímavou hrou osudu je skutečnost, že proces s podezřelými ze zavraždění Kuciaka a Kušnírové začne v lednu. Jinými slovy v době, kdy bude na Slovensku v plném proudu kampaň před parlamentními volbami.

To znamená, že téma napojení vlivu Kočnera na politiky, představitele justice a policie bude neustále připomínáno a může ovlivnit voliče při jejich rozhodování, komu dají hlas. Volby by se tak mohly stát třeba jakýmsi referendem o způsobech fungování politiky a státu, jak se vytvořily za posledních deset let.

Kamila Pešeková

Ale nehledě na politické dění v zemi by měl soudní proces ukázat na způsob přemýšlení pachatelů, poodhalit jejich motivy a objasnit, jestli se tato dvojnásobná lidská tragédie opravdu musela stát. Proces by měl také dát občanům země naději, že spravedlnost si svou cestu přece jen najde.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio