Slovensko je unavená země postavená na zlodějně. Mělo by se založit znovu, míní sociolog Vašečka

16. leden 2020

Na Slovensku tento týden začalo hlavní líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Policie ve čtvrtek ráno zadržela bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku, kterého obvinila už loni v prosinci. Vše v souvislosti s podnikatelem Mariánem Kočnerem, který si podle obžaloby měl vraždu novináře objednat.

Čtěte také

„Už tři čtvrtě roku se všichni ptají, jak je možné, že Dobroslava Trnku ještě nikdo neřešil. Ano, věci se řeší, jak říká premiér Peter Pellegrini (SMER-SD). Ale až po masivním tlaku médií, který by byl na Západě asi hodnocený jako nestandardní,“ vysvětluje slovenský sociolog z bratislavské mezinárodní školy liberálních studií Michal Vašečka. 

Trnka snad měl u sebe léta ukrývat nahrávky odposlechů z kauzy Gorila (určené pro Kočnera). Týká se podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků finanční skupinou Penta (v letech 2005 a 2006). Výměnou za vliv společnosti na privatizaci a na chod některých podniků.

Řeší se až to, co si média vydupou. Pod obrovským tlakem veřejnosti... Ještě před dvěma lety by se jen konstatovalo, že se skutek nestal.
Michael Vašečka

Nové Slovensko?

„Slovensko je unavená země. Vzpomeňme na Havlova slova o blbé náladě – na Slovensku už není blbá nálada, je to rozklad normativního systému. Lidé nevěří, že se věci můžou došetřit, že lidé, kteří mají vykonávat spravedlnost, ji i vykonávají a častokrát jsou ještě pesimističtější, než je realita,“ dodává akademik.

Slovensko je třeba založit znovu. Vzniklo jako zmaterializovaná snaha zprivatizovat a ukradnout nějaký státní majetek. Tuto tradici zlodějny je třeba překonat.
Michael Vašečka

Obrovské společenské vzepětí, ke kterému došlo po vraždě novináře a jeho partnerky, podle něj částečně vyprchalo, a to může ovlivnit únorové parlamentní volby.

Čtěte také

„Lidé si (po vraždě) uvědomili, že to není o korupci, kde podnikatel korumpuje politika, ale že je to systém. Že strany jsou zakládány oligarchy k tomu, aby se kradlo,“ popisuje Vašečka s tím, že slovenská vláda pak nepadla.

Nastoupil sice nový premiér, ale ve skutečnosti se moc nezměnilo. Předvolební kampaň vládní strany SMER je podle Vašečky stále stejně agresivní, včetně otevřeně rasistického videa.

Zklamaní voliči strany SMER prý masivně přecházejí k „fašistické“ straně ĽSNS Mariána Kotleby: „Jsou to zklamaní voliči, kteří paradoxně také žádají zásadní změnu politiky, stejně jako demokratická opozice.“

Slovenský extrémismus?

Zatímco premiér Pellegrini v kampani cílí na voliče postkomunistické Strany demokratickej ľavice, jeho předchůdce Robert Fico oslovuje frustrované starší lidi a důchodce. Poslanec Ľuboš Blaha, který se sám deklaruje jako radikální marxista, zas otevřeně vzývá bývalý režim. Ve svém tažení proti establishmentu se blíží právě ĽSNS.

Předseda konzervativní KDH Alojz Hlina předvolební situaci shrnul slovy: „Nálada je špatná, protože opozice nedala lidem možnost volit vítěze.“

Čtěte také

„Souhlasím. Kdyby dnes vznikla trojkoalice strany Za ľudí Andreje Kisky, Progresivného Slovenska a SPOLU, tak by pravděpodobně získala přes 20 %, tedy víc než SMER. Na to by se daly nabalovat další hlasy,“ věří Vašečka.

Ve volbách půjde podle něj o znovuzaložení Slovenska jako prozápadní, liberálně-demokratické a ohleduplné země, a o to se snaží i opozice: „Srážka s temnými silami, které mají různé podoby, je ale dramatická,“ uzavírá.

Jsou na Slovensku fašisté? A proč je opozice roztříštěná? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související