Kuvajtská princezna Sheikha o postavení žen: Jsou podstatnější práva, než je řízení auta

17. duben 2016

Celým jménem Sheikha Hessa Bint Saad Abdullah Salem Al Sabah, prezidentka Rady arabských podnikatelek - Council of Arab Businesswomen a kuvajtská princezna, přijela do Prahy na Celosvětové zasedání Světového sdružení podnikatelek.

Otázku, zda je vhodné oslovení „vaše výsosti", jak to známe ať už z pohádek či spíše ze stále platných diplomatických zvyklostí, odbyla mávnutím ruky s tím, že úplně postačí, když ji lidé oslovují jménem: Sheikha.

„Jsem dcerou kuvajtského emíra, můj otec byl po řadu let předsedou vlády Kuvajtu. Chápu jako svou povinnost prezentaci své země v zahraničí. Snažím se podporovat arabské podnikatelky, pomáhat jim a prezentovat nás v cizině. Za posledních šestnáct let se nám podařilo přizvat ke spolupráci v Radě arabských podnikatelek – Council of Arab Businesswomen – už 22 zemí,“ říká.


Světové sdružení podnikatelek vzniklo už na konci 2. světové války ve Francii; sdružuje podnikatelky a manažerky z celého světa z pěti různých kontinentů, 120 zemí a má na pět milionů členek.

Celý rozhovor si poslechněte v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus. Rozhovor vedl a připravil Robert Břešťan.

„Je to moje první návštěva v České republice, ale jsem si jistá, že tu nejsem naposledy a těším se na to, že přilákáme české ženy podnikatelky naopak k nám do Kuvajtu.“

Máte nějaké konkrétní podnikatelské úmysly spojené s Českou republikou?

„Ano, samozřejmě, budeme tu mít řadu dvoustranných, bussiness-to-bussiness, jednání. Doma také provozuji galerii, a protože jsme u nás již některé české umělce vystavovali, ráda bych se sešla i s některými českými umělci.“

Podle žebříčku nejbohatších lidí v České republice dle časopisu Forbes je nejbohatší žena až na dvacátém místě. V mezinárodním žebříčku už do první desítky nejbohatších lidí světa ženy pronikly. Ale přesto, proč podle vás nejsou ženy i na úplné špici?

Ono se to mění s tím, jak mají ženy možnost nakládat volně se svými prostředky. Není to tak dávno, co o těchto věcech vždy rozhodoval výhradně muž. I v zemích Perského zálivu už je ale patrná svoboda v tom, že ženy se svými penězi nakládají úplně volně. Ale platí to myslím obecně, že ženy jsou stále aktivnější a přestávají se bát rizika. Ženy jsou myslím od přírody opatrnější, mají obavy o děti, o rodinu, což se odráželo i v přístupu k byznysu. Dnes už to tak neplatí, i ženy se kupříkladu odvážně vrhají na burzu a pro muže jsou rovnocennými partnery.

Součástí konference FCEM byla i panelová diskuze na téma udržitelné zdroje

Je jedním z cílů vaší Rady arabských podnikatelek i obecně podpora ženských práv, rovnoprávnosti mezi muži a ženami?

„Ne, my se věnujeme hlavně arabským podnikatelkám, jak v arabských zemích, tak i v Africe. Postupně rozšiřujeme naši aktivitu i směrem k podpoře podnikání u žen arabského původu například v Jižní Americe. Naším cílem je právě propojovat arabské ženy podnikatelky v různých zemích světa a podněcovat je ke spolupráci.“

Nemusíte ale čelit různým předsudkům právě v arabských zemích? Ne všude může být spojení žena - podnikatelka vnímáno příznivě.

„S tím problém nemáme. Máme obyčejné podnikatelské komplikace například se sháněním financování. Jinak jsou naše ženy - podnikatelky velmi aktivní a drží při sobě.“

Na druhé straně ale asi víte stejně dobře jako já, že jsou na zemi země, kde ženy stále například nemohou řídit auto.

„To je příklad Saudské Arábie, který se často zmiňuje, ale já to nepovažuji za nijak důležité. Myslím, že o dost podstatnější než pozice za volantem je to, že ženy jsou v Saudské Arábii zastoupeny v parlamentu, ve vládě, v městských radách, v hospodářských komorách. Jsou podstatnější práva, než je řízení auta.

Co osobně považujete za největší výzvy ve vašem regionu z pohledu byznysu?

„Vzdělávání. Je zásadní, aby mladí lidé, budoucí podnikatelé a podnikatelky získaly dobré základy. A z hlediska každého podnikatele je nezbytné mít na rozjezd i přístup k financování svých nápadů a projekt."

autoři: bre , dog
Spustit audio