Kurt Beck odstoupil

8. září 2008

Šéf německé sociální demokracie Kurt Beck nečekaně v neděli odstoupil z funkce předsedy SPD. Přiznejme, že ale slovo nečekaně, které se i v německých komentářích tak často objevuje, není zcela korektní, i my jsme tady v komentářích několikrát hovořili o vnitřní nespokojenosti s předsedou strany, který tíhnul více k levici, a tím odháněl od strany voliče.

0:00
/
0:00

Před blížícími se volbami již ztráta voličů byla tak alarmující, že se změna ve vedení po prázdninách čekala.

Nový šéf Franz Müntefering, který jednou již stranu vedl, má jistě mezi voliči levice více příznivců a mezi straníky větší autoritu. Po té, co mu zemřela žena, ohlásil návrat do vysoké politiky a sociální demokracie toho logicky využila. Jako signál jisté nenormality uvnitř německé sociální demokracie fungovala i ta okolnost, že v příštích volbách nebyl kandidátem za SPD Kurt Beck, ale ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier. Zdá se, že Kurt Beck byl svými spolustraníky k odchodu spíše dotlačen, protože ministr Steinmeier potřeboval, aby měl v blížící se kampani krytá záda a nebyl se svým předsedou v rozporu.

Může za tím být i výsledek posledního průzkumu veřejného mínění, podle kterého SPD dále propadá o dva procentní body, zatímco koalice CDU/CSU si připsala další procentní bod. A navíc z průzkumu pro časopis Stern a televizní stanici RTL vyplývá, že jen každý třetí Němec vůbec věděl, kdo Kurt Beck je. To znamená, že jméno předsedy jedné ze dvou největších německých politických stran bylo většině Němců zcela neznámé: předseda ničím příkladným na sebe neupozornil. Jen 35 procent dotázaných při vyslovení jména Kurt Beck vědělo o koho se jedná. Šestnáct procent lidí stejně považovalo za předsedu Franze Münteferinga a 49 procent respondentů se přiznalo, že jméno předsedy nezná.

Rozpor je ale trochu v tom, že podle stejného průzkumu 39 procent dotázaných tvrdí, že s prací předsedy, kterého část nezná jménem, je spokojená. Třiatřicet procent jeho práci hodnotilo jako spíš nedobrou či špatnou a 28 procent nemělo žádný názor, nebo neodpovědělo.

U voličů SPD obstál jejich bývalý předseda o něco lépe: spokojený s jeho prací byl skoro každý druhý, tedy 47 procent dotázaných, 31 procent ho mělo za méně schopného či špatného šéfa a 22 procent nemělo žádný názor.

V hodnocení možných kandidátů na příštího německého kancléře získala mezi uchazeči u respondentů největší podporu dosavadní kancléřka Angela Merkelová z CDU, a sice 48 procent, a Kurt Beck dostal jen 19 procentních bodů. Pan Beck si tedy od posledního průzkumu pohoršil o další dva body. Odstup v preferencích mezi oběma se zvýšil na 29 procentních bodů. 33 procent dotázaných ale nechce ani jednoho z těchto dvou kandidátů za kancléře.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio