Kultura a společnost v roce 1948

24. únor 2023

Přelomový rok 1948 je v rozhlasovém archivu zastoupen řadou nahrávek politických projevů, reportáží a dokumentů (některé jsou až notoricky známé). Vedle nich však existuje řada méně známých zvukových záznamů z různých oblastí, ve kterých se politika projevuje spíše zprostředkovaně.

Novoroční okénko pro ženy z 1. ledna 1948 jakoby ani nevnímalo napjatou společenskou situaci – první vybraná ukázka obsahuje dialog dvou rozhlasových redaktorů o novoročních předsevzetích. Druhá je pak pasáží z anotace na knihu o českém jazyce Chrám i tvrz, jejímž autorem byl literární vědec a lingvista Pavel Eisner.

Čtěte také

Z předúnorového období pochází ještě ukázka z rozhovoru s malířem a grafikem Maxem Švabinským o jeho dětství. XI. všesokolský slet byl na přelomu jara a léta 1948 posledním výrazným protikomunistickým vystoupením na řadu let – dochované nahrávky ovšem tyto projevy nezachycují.

Dvě vybrané pasáže z mnohahodinového záznamu jsou věnovány dětem. Autentickým sociálním dokumentem je vyprávění havíře Tondla o jeho odborovém působení v 90. letech 19. století.

Třicet let lásky a obdivu k SSSR

Z řady dochovaných rozhlasových her a dramatizací jsou zařazeny tři ukázky: z rozhlasové hry Josef se vrátil Miloše Velínského (ilustrující nastupující socialistický realismus), z rozhlasové adaptace hry amerického spisovatele Uptona Sinclaira Zpívající vězňové a z rozhlasové podoby divadelní hry Magdalena Dobromila Rettigová, jejímž autorem byl Alois Jirásek.

Čtěte také

Velmi pozoruhodné jsou dvě ukázky z oblasti poezie. Báseň Konstantina Biebla Výkřik Muezzinů (natočená samotným autorem) je v dobovém kontextu velmi experimentální. Nahrávka byla pořízena jako soukromá a v rozhlase se tehdy nevysílala.

Závěr pak patří ukázkám z dlouhé (devatenáctiminutové) básně Emila Františka Buriana Třicet let lásky a obdivu k SSSR, která byla autorem natočena a v rozhlase odvysílána k výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související