Krize a pop aneb Důležité písničky let 1968 a 1969

18. srpen 2020

V letech 1968 a 1969 byla československá cenzura – a nejenom ta v hudební oblasti – paralyzována. Texty řady písní reflektovaly současnost (tedy obrodný proces, okupaci a úplný počátek normalizace) způsobem, který byl v následujícím období v oficiální kultuře nemožný.

Karel Kryl

60. léta u nás znamenala postupné uvolňování cenzurních opatření. Zvláště v jejich druhé polovině vznikla řada písní, které by dřív či později komunistickou cenzurou určitě neprošly. Na pozdější normalizační černé listině se tak ocitla i řada písní natočených ještě před rokem 1968.

Náš výběr byl však záměrně omezen lety 1968 a 1969, proto jsme ukázky z těchto písní nezařadili, i když některé z nich byly tehdy velmi populární. A protože náš pořad je pořadem archivním a nikoliv hudebním, jsou z jednotlivých písní zařazeny v naprosté většině pouze kratší charakteristické úryvky.

Hudební nahrávky z roku 1968

Projekt 68 - pro toppromo

Václav Bělohlavý se při probírkách v rozhlasovém archivu zaměřil na nahrávky, které vznikly v průběhu roku 1968.

Pozoruhodných písní vzniklo tehdy tolik, že jsme pochopitelně ani v ukázkách nemohli zařadit všechny, ale mezi kritéria patřil pozdější zákaz, reflexe vybraného období a to, aby nahrávka skutečně vznikla přímo v krizových letech. Vybrány přitom byly písně velmi známé, pozapomenuté i možno říci unikátní.

Ikony roku 1968

Dvěma nespornými ikonami roku 1968 jsou Marta Kubišová a Karel Kryl. Z Modlitby pro Martu jsme vybrali sloku, kterou zpěvačka nazpívala pouze na jedné ze tří nahrávek této písně z roku 1968 (skladba přitom vznikla ještě před sovětskou okupací a byla určena pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III.).

Další ukázkou z repertoáru této zpěvačky, která pak od roku 1970 až do pádu komunismu nesměla veřejně vystupovat, je méně známá píseň Rezavý svět.

Písničkář a básník Karel Kryl napsal a nazpíval ve sledovaném období celou řadu písní. My jsme vybrali píseň Bratříčku zavírej vrátka, která dala název jeho prvnímu albu – to u nás na jaře 1969 ještě stačilo vyjít. Druhou vybranou ukázkou z jeho repertoáru je píseň Rakovina, v našem výběru jistým způsobem výjimečná.

Ačkoliv Kryl tuto píseň napsal na jaře 1969 (a reaguje v ní na nastupující normalizaci) a vyšla na jeho druhém stejnojmenném albu, vyšla tato deska sice ještě v roce 1969, ale už v západním Německu, kam Kryl v září 1969 emigroval.

Černoch, Přenosilová a další

Další výraznou osobností sledovaného období je zpěvák Karel Černoch. Z řady jeho dobových písní jsme vybrali tři: Osmnáct minut (ta vznikla ještě před okupací), Zlej sen a Píseň o mé zemi (zde ukázky cenzurované a necenzurované verze a krátký archivní záznam o cenzurním zásahu).

Z předokupačních nahrávek roku 68 jsme vybrali ještě písničky Válka je vůl (Synkopy 61) a Zimní království (Yvonne Přenosilová). Z těch pookupačních pak písničky Jaromíra Vomáčky Dobře míněná rada a Vojna veselá (první nazpíval sám autor, druhou Milan Chladil), Klíč od Kremlu (Petr Spálený), Den štěstí (Petr Novák), Přejdi Jordán (Helena Vondráčková) a ukázky ze dvou nahrávek písně Petra Ulrycha Zachovejte klid.

Ani tento stručný výčet není úplný a doplňuje ho několik dalších unikátních nahrávek. Poslechněte si je všechny v repríze pořadu Archiv Plus.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související