Kristina Žantovská: Pivní a jiné trakaře

20. srpen 2020

Pivní trakaře už stojí připravené ve stáji a čekají na povel, kdy budou moct zase vyrazit do ulic.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Soud jim to dovolil, ale radní ještě stojí ve vratech a čekají, až majitelé bírbajkerů připraví novou „koncepci“. Jaká asi bude?

Čtěte také

Budou jezdit jenom v sudé dny, jenom Malou Stranou, nebo naopak po Václaváku nahoru dolů, pořád dokola? Mohly by to taky zkusit do kopce Nerudovou a pak hezky až na Pohořelec, otočka na náměstí a sešupem, noha prosím z brzdy dolů, až na Malostranské. Pěkný adrenalin! Taky by starým lidem bydlícím na trase přitom mohli rozvážet nákupy, něco jako Rohlík.

Ten z konzumentů, který by nákup do pátého patra bez výtahu vynesl, by dostal pivo zdarma. A samozřejmě, že by byla zábavná časovka. Vítězné posádky by pak mohl dekorovat sám starosta města.

Takže zpátky k jádru nové koncepce. Když pomineme to zásadní, tedy eventualitu, že žádný trakař, dobrý trakař, nabízí se jediná změna.

Segwaye, koloběžky a jiné pouťové atrakce

Čtěte také

Konzumace alkoholu bude na trakaři omezená. Dvě velká nebo tři malá piva. Basta. Tahle pitomá zábava do Prahy nepatří, nejsme v Bavorsku na Oktoberfestu a pokřikování zmaštěných chasníků z Británie nebo Germánie je urážející. Přijeli se podívat na živou zoologickou s podivnými domorodci, kteří si nechají všechno líbit, a ještě za babku?

Hájíme provozovatele čehokoli, potažmo řečeno „podnikatele“, aby se jim provozování čehokoli vyplatilo. Takový socialistický kapitalismus – pořád vyvažovat ztráty a nálezy. Kdy už se rozhodneme?

Když majiteli bírbajkerů řekneme, že vsadil na byznys, který Praha nechce, je nevkusný a pitomý, co se asi stane? Milý pan majitel je prodá do nějakého zemědělského družstva, odkud přijely, tam si je znovu předělají na povoz svážející třeba seno a pan majitel bude vymýšlet, kudy na ty turisty jinudy. Nechme ho tvořit, nerušme ho a hlavně mu pořád nepomáhejme!

Čtěte také

Navíc není jisté, kolik a kdy a jestli vůbec se k nám turisté v množství, na jaké jsme byli zvyklí, pohrnou, aby se podnikateli přinejmenším ustájování trakařů vyplatilo.

Podobné to bylo se segwayi, elektrokoloběžkami a jinými pouťovými atrakcemi. Před pár dny jsem zahlédla před Rudolfinem skupinku občanů na tříkolkách. Protože segwaye některé otylejší a neohrabané rozkývaly natolik, že zraňovali sebe nebo kolemjdoucí, přidali jsme jim třetí kolo, aby si neublížili. Jsme pozorní a vynalézaví. Jen by mě zajímalo, kudy budou tito po Praze jezdit? Pustíme je na okruh? Ať vidí i to, co vidět nechtějí?

A přitom, kdyby si tito lenivci naše malé město, přinejmenším jeho historickou část prošli po svých, nejen že by toho viděli víc (zajímá je Praha vůbec?), ale pár deka by při tom i shodili.

Autorka je publicistka a divadelní dramaturgyně

Spustit audio