Kristina Žantovská: Nepřizpůsobiví

4. říjen 2018

Pokuta deset tisíc za riskantní předjíždění na silnicích je směšná. Myslím tím směšně malá.

Pokud už řidič silného auta bude za ohrožování života za tenhle přestupek chycen, deset tisíc ze svého konta vyplázne bez mrknutí.

VIDEO: Hromadné couvání a jízda v protisměru na D11. Řidiči hazardovali se svými životy

Hromadné couvání na dálnici D11. Řidiči hazardovali se svými životy

Ve čtvrtek 16. srpna v 18:00 hodin se na dálnici číslo 11 ve směru z Hradce Králové do Prahy u exitu na 68. kilometru děly věci, které místní policisté ještě nepamatují. Téměř 30 vozidel v běžném provozu na dálnici couvalo, nebo se otáčelo, či dokonce jelo v protisměru. Danou událostí se v současné době zabývají policisté z dálničního oddělení Pravy. 

Zákaz řízení na rok bude citelnější, třeba se i chytí za nos a řekne si, že mu ta lumpárna příště nestojí za to. Anebo taky ne.

Rychlé auto a rychlá jízda znamená pro nerealizovaného Fittipaldiho adrenalin, pro běžného zástupce mužského pohlaví sílu a moc. Jsem rychlý, jsem silný, jsem predátor. Zákon džungle, zákon silnějšího. Jedu, ať se všichni klidí z cesty.

Psychologové tvrdí, ne nahlas samozřejmě, že si tím někteří muži jaksi dodávají mužné síly, ehm, konkrétně v partiích, na které jsou nejvíc hrdí, nebo by chtěli být. Když to nejde na lovu, nebo v boji, máme tu silnici. Agresivní jsou ale za volantem už i ženy. Kterou partii si tím ony, s prominutím, posilují, zatím nikdo nezkoumal.

Silniční predátoři

Je zvláštní, jak se v té plechové krabici, kterou si někteří zcela zbožštili, rozpoutává nelítostná ventilace všech animálních pudů, které mimo tu krabici, drží mnozí na řetězu.

Jízda v protisměru? Letos tak jelo skoro 300 řidičů

Řidič za volantem

Téměř 300 řidičů letos do konce listopadu projelo část dálnice v protisměru. Za celý loňský rok jich bylo asi o 100 víc. Vyplývá to z policejních statistik.

Jejich agrese je sebeničivá, dalo by se říct sebevražedná, ratio je vypnuto, pud sebezáchovy umlčen, a potažmo i vražedná. Ve hře není predátor sám, ale i jeho potenciální oběti. Vždycky, když se s někým takovým potkám, říkám si, když se chce zabít, ať mě do toho laskavě netahá.

Podle průzkumů se nejvíc smrtelných nehod za letošní rok stalo v Jižních Čechách. Že by jižní klima a větší temperament? Moje zkušenost s automobilisty, uhánějícími po Strakonické, taková je. Touha po jihu asi rozvášňuje!

180 na tachometru a nacpat se chudákovi, co jede povolených 130, až na kapotu zcela běžné, zajíždět zpět do pruhu bez dostatečné vzdálenosti normální. I když jste meditací vybalancovaní, podobné kousky vás vytočí a začnete pokřikovat nehezká slova. Já to ke své hanbě dělám.

Agresivní jízda způsobí na silnicích až 40 % smrtelných nehod

Agresivita za volantem (ilustrační foto)

Spousta řidičů se za volantem setkala s nebezpečným chováním jako je najíždění nebo vybržďování. Podle policejních statistik má takovéto chování na svědomí téměř polovinu smrtelných dopravních nehod. Řidiči by proto měli ve vypjatých situacích zůstat v klidu a nenechat se vyprovokovat.

Řešení by tady bylo. Známe přece lepší cestu! Namísto odstavného pruhu zavést pruh sebevražedný. Značku, na bílém podkladu lebka se zkříženými hnáty, umístit v blízkosti krajnice, kde je pro případné letce větší prostor k realizaci, povolená maximální rychlost - nekonečno.

Ať si v tom pruhu realizují, ventilují, sublimují a nahrazují, co je jim libo. Vzhledem ale k mnohým nepěkným pohledům, kterým by nás vystavovali, když by ten super let zrovna nevyšel, bych ale doporučila ztrojnásobit cenu dálniční známky. A za „nepřizpůsobivou“ jízdu 50 tisíc jako spodní hranici, pokud by to přežili.

Zasedání poroty II. soutěžní kategorie Rozhlasová hra - předsedkyně Kristina Žantovská

Ano, pojďme si rozšířit obzory „nepřizpůsobivosti“. Zbavme se tradičního pojetí a přidejme tam silniční predátory. Nepřizpůsobují se pravidlům, ohrožují životy, v žebříčku top ten se vyšplhali na první místo! Gratulujeme!

A šťastný let.

Spustit audio