Kristina Žantovská: Balada o smaženém sýru

10. září 2020

Balada o smaženém sýru je přiznanou parafrází titulu hry dramatika a spisovatele Georga Taboriho. Obsah nikoli. Balada o tom, jak se dá o prázdninách na cestách po Čechách a Moravě najíst.

Zvláště v regionech zajímavých dialektem i místními zvyklostmi, které je „prodávají“.

Čtěte také

Vezměme si Valašsko, Vsacké Beskydy a Javorníky. Z kopce do kopce huňatými lesy, daleké výhledy do kraje, které neruší žádná zhovadilá zástavba nebo tovární komíny ani vykácené stráně po útocích kůrovce.

A louky, barevné a husté a na mnohých se pasou ovce. Obrovská stáda se přesouvají z okousaných pastvin na ty čerstvé a šetří lidem práci se sečením. A tráva se suší ve vysokých snopech, jaké najdeme v ilustrovaných knížkách našeho dětství. Pohádka.

Údolím od Vsetína až k Velkým Karlovicím se nestačíte divit, jak opečované domy, zahrady a veškeré komunikace tu místní lidé mají. Živý skanzen dobrého hospodaření, vkusu a jakéhosi jednotného smyslu pro řád a tradice. Jste nadšení, touláte se všemi směry a pak dostanete hlad.

Smažený sýr jede pořád

Teď začíná baladická část. Na jídelním lístku je všude, kam vkročíte, to samé: kyselica, halušky, kynutý knedl s borůvkami, česnečka z uzeného vývaru... a smažený sýr s hranolky. Všude totéž, jak přes kopírák.

Čtěte také

Ptám se, kde mají něco z jehněčího, když jsou ovcí plné stráně. Servírka na Kyčerce, strávila 4 roky na Zélandu a tam muselo být ovcí!, mi říká, že to lidi moc nechtějí.

A navíc cena by byla vysoká, protože na jehněčím není moc masa, je to spíš obíračka, „to by si lidi nedali“. Tři sta korun za porci je vážně hodně, no tak proč nemáte něco tradičního, zajímavějšího nebo lehčího, než je smažený eidam, ptám se. Po zpocívané porci smažáku se člověku už do kopce nechce. Musí ulehnout za pec.  

Ale smažený sýr lidi chtějí, říká mi servírka, ten jede pořád. Smažený sýr s hranolky a tatarkou je ve Vsackých Beskydech hit? Ptám se i jiných cestovatelů a dozvídám se, že to samé najdete i v Krkonoších, Jizerkách, Krušných, na Šumavě, všude na horách a nejen tam. Nikde žádný kuchař, který umí jednoduché, poctivé jídlo?

Čtěte také

Asi by za ně nemohl cenu tak napálit. A pak hodit do friťáku kus sýra a zmrzlé hranolky z pytlíku je hotové raz dva, jeden se nepředře, chápu. Tož tak, uzavřeme to. Ogaři i neogaři mají rádi smažák, s tím se nic nenadělá.

K čemu jsou všechny ty kulinární pořady, miliony receptů, tisíce bloggerů, k čemu ta obžerná kulinární hysterie, ve které se denně mediálně marinujeme, mně pořád nějak nedochází. Bingo, nemylme se, je to jen virtuální zábava a mlsný snímek na Instagram. Na talíři vám kdekoli stejně přistane smažák.

Dobrá rada na cestu. Trochu se týden postit, člověka nezabije. Tož vitajte u nás!

Autorka je publicistka a divadelní dramaturgyně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.