Kratom regulovat, nebo zakázat?

29. duben 2023

Nad kratomem, což je typ psychoaktivní látky přírodního původu, teď visí otázka, jestli regulovat, nebo zakázat. Rozemleté listy ze stromu z jihovýchodní Asie se u nás prodávají jako suvenýr, nekontroluje se složení, kvalita, dokonce ani dostupnost dětem a mladistvým. Právě teenageři ale mnohdy znají kratom líp než jejich rodiče. Problém je, že jde o návykovou látku, u které už adiktologové zaznamenali i znaky závislosti.

„U kratomu shledáváme například zvyšující se toleranci, to znamená, že jedinec potřebuje vyšší dávku pro stejný účinek, který měl v předchozím nižším stupni. Další znak je velký zájem o návykovou látku, takže člověk už nemá čas na další aktivity nebo koníčky. A setkali jsme se i s tím, že pacienti měli somatické odvykací stavy,“ vysvětluje adiktolog Tomáš Jandáč z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Čtěte také

„Zakázat nějakou látku ale není všespásné,“ myslí si ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Je nutné totiž brát v úvahu to, že hrozí represe za nakládání se zakázanou látkou.

Příkladem může být Slovensko. „Kratom je na Slovensku zařazený do první skupiny psychotropních látek a to je stejná úroveň jako heroin,“ vysvětluje Slavomír Zich z Česko-Slovenské Asociace za Kratom (ČSAK). A dodává: „Už jsem zaznamenal minimálně dva případy, kdy lidem zabavili půl kila kratomu a hrozí jim až 10 let vězení.“

Kratom je na Slovensku ve stejné skupině látek jako heroin.

Samoregulace?

I proto se sami prodejci a distributoři kratomu u nás snaží o nějaký způsob samoregulace. ČSAK zavádí etický kodex pro prodejce, ve kterém například požaduje, aby testovali nezávadnost svého zboží, dodržovali hygienické podmínky prodeje a neprodávali kratom v automatech.

Čtěte také

Proto také na konci minulého roku vznikla Asociace za bezpečné prodejní automaty. Její předseda Vojtěch Ulman je ve spojení se všemi prodejci.

„Všichni až na jeden dva případy, kde se o tom ani nejsou ochotní bavit a chtějí jen vydělat peníze a nic jiného je nezajímá, kratom stáhli.“

Teď odborná veřejnost upírá naději k novému zákonu o psychomodulačních látkách. Ten by zavedl úplně novou kategorii psychoaktivních látek a způsob nakládání s nimi. Bylo by jasně vymezeno, jak je možné kratom uvádět na trh a že se nesmí prodávat dětem a mladistvým do 18 let.

Legislativní rámec je připravený, dolaďují se už jen – i když podstatné – detaily. Na přípravě zákona pracuje také poradce národního protidrogového koordinátora Viktor Mravčík: „Hlavní potíž je najít schvalovací, dozorové a kontrolní orgány tak, aby celý systém mohl fungovat. Také se uvažuje o zdanění psychomodulačních látek“.

Čtěte také

Novou oblast psychoaktivních látek se snaží jednotlivé země řešit různě, protože nakládání s nimi není předmětem mezinárodních úmluv. Novou úpravu má třeba i Polsko.

„Ale můžeme říct, že těch zemí, které hledají inovativní způsoby regulace, zatím není tolik. Určitě bychom byli mezi prvními, kteří by tuto chytrou regulaci psychoaktivních látek zavedli,“ dodává Mravčík.

Návrh zákona, který by zahrnoval vedle kratomu také CBD produkty, teď zamířil na dotčená ministerstva. Brzy by se měl dostat i na jednání koaliční rady. Záměr je, aby ho předložili poslanci z co nejvíce koaličních stran jako poslanecký návrh. Až pak dojde znovu na klíčovou otázku – zakázat, nebo regulovat?

Víc nabízí pořad Zaostřeno Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související