Království Srbů, Chorvatů a Slovinců spojilo nespojitelné, taky to skončilo vraždou panovníka

28. listopad 2023

Jedním ze států, které vznikly díky kolapsu někdejší habsburské říše, bylo i Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Království bylo slavnostně vyhlášeno 1. prosince 1918. V jednom státě se přitom sešli lidé, kteří za 1. světové války bojovali na opačných stranách fronty.

Zatímco Chorvaté a Slovinci umírali za císaře, Srbsko patřilo k vítězným dohodovým státům a hrdinné srbské vzdorování přesile z počátku konfliktu obdivoval celý svět.

Čtěte také

Jazykově blízké národy, které začaly žít pod vládou srbské dynastie Karadjordjevičů, za sebou měly i velmi odlišnou historickou zkušenost.

Snahy krále Alexandra I. Karadjordjeviče o vnucení jugoslávské identity kulturně, nábožensky i národnostně rozděleným poddaným nevyšly. Zejména Chorvaté požadovali více práv a jejich radikální část sdružená v organizaci Ustaša, neváhala sáhnout ani k násilí a nakonec v říjnu 1934 i k vraždě panovníka.

To vše připomínáme v repríze pořadu Politické vraždy, který připravil Ondřej Houska, na webu ale jen do 27. prosince 2023.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.