Kožený politikem

10. září 2001

Pokaždé, když někdo oznámí úmysl založit novou politickou stranu, reagují představitelé stran již existujících stejně. Vysvětlují, že pro někoho jiného, než jsou oni, není na politické scéně místo. Nakonec ovšem o tom, zda místo pro někoho nového je, anebo není, rozhodují voliči.

Co ti si mohou myslet o Viktoru Koženém a jeho nápadu požádat o české občanství, založit stranu a vstoupit s ní do volební kampaně? Kdo od Koženého dostal desetinásobek, může si říct, že dopadl lépe než mnoho jiných. Kdo nedostal, nemusí nutně ve Viktoru Koženém vidět podvodníka. Může například věřit, že se tento finančník stal obětí spiknutí těch, kdo mu záviděli úspěch. V rozhodnutí Viktora Koženého opustit pohodlí na Bahamách a ucházet se o přízeň českých voličů může kdekdo spatřovat oběť hodnou obdivu. A že má Viktor Kožený nevalnou pověst?

Podstatnější může být, že má dost peněz na to, aby se obhájil na billboardech a v televizních klipech. Kdo peníze nemá, ani dobrá pověst mu ve volební kampani není mnoho platná. Pokud Viktor Kožený nebude usvědčen z podvodů, a to se bohatým lidem, které zastupují výborní advokáti, stává výjimečně, mohou být velice překvapeni politikové, kteří si dnes dělají legraci z toho, že jeho nápad vstoupit do české politiky vznikl dlouhým pobytem na bahamském slunci. Jestliže se u nás dodnes značné přízni těší lidé, kteří za způsob, jakým Viktor Kožený zbohatl, nesou politickou odpovědnost, pak nelze vyloučit, že se té přízně dočká také on. Viktor Kožený už jednou dokázal, že nás má dobře přečtené. Ví, po čem touží většina, a je ztělesněním toho snu. Má tudíž slušnou šanci nám i podruhé vypálit rybník.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.