Koronavirus zřejmě nevznikl jako biologická zbraň, ale mohl by se jí stát, předpokládá Dana Drábová

20. červenec 2020

Coby předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se musí Dana Drábová zabývat i virem SARS-CoV-2. Jako potenciální biologická zbraň totiž i nový typ koronaviru spadá do její kompetence.

„Postupně nám různé vlády svěřily odpovědnost nejen za tu jadernou oblast, ale i dodržování závazků České republiky v oblasti nakládání se zbraněmi hromadného ničení, posléze přibyla zodpovědnost za mezinárodní kontrolní režimy chemických zbraní a také biologických zbraní a toxinů,“ vysvětluje jaderná fyzička Dana Drábová.

Přestože pokládá za „velmi málo pravděpodobné“, že by nový koronavirus pocházel z wu-chanské laboratoře, upozorňuje, že i když vir zřejmě nebyl původně biologickou zbraní, může se jí časem stát.

„Na podzim bude mít každý nudli“

K tomu, aby se nechala otestovat na covid-19, zatím neměla Drábová důvod. Pokud by se ale například necítila dobře, samozřejmě na test půjde, dodává.

S výhledem na nadcházející chřipkovou sezónu si ale klade otázku, co se bude dít na podzim: „Bude mě velmi zajímat, jak se budeme chovat na podzim, kdy s prvními chladnými dny budeme mít každý – s odpuštěním – nudli až do pasu. Budeme všichni chodit na testy?“

Generace Velkého bratra

Drábová je skeptická k použití technologií, které mají pomoci při zpětném mapování kontaktů nakaženého.

Čtěte také

E-roušku si nestáhnu, tyhle technologie, které využívají ‚čmuchacího psa‘ se mi oškliví. Já jsem prostě ta generace velkého bratra a Orwella,“ naznačuje.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost poukazuje na fakt, že dvě generace nazpět „nás sledoval leckdo“. Proto rozumí jen slabé důvěře, že získaná data budou státem použita přesně tak, jak je slibováno.

Snaha porozumět rozhodnutím politiků

Drábová před čtyřmi lety kandidovala v krajských volbách za hnutí STAN, zastupitelkou Středočeského kraje ale nezůstala dlouho. Souběh této funkce a vedení úřadu pro jadernou bezpečnost vadilo ministerstvu vnitra a Drábová se posléze rozhodla na mandát rezignovat.

Čtěte také

„Snažit se něčemu porozumět, znamená, že máte odpovídající vstupy,“ komentuje dnes důvod, proč v současnosti nemá potřebu přicházet na kloub tomu, kdo z politiků jak a v čem rozhodl.

„Nikdy nejste v situaci toho člověka, i když by vám byl, jak by chtěl blízký,“ dodává s tím, že kontrolní mechanismy politiků jsou přece založeny v Ústavě.

Podle ní ten, kdo hledá základní příčinu takových rozhodnutí, dospěje nakonec ke třem jednoduchým věcem. „Lidé jednají, protože chtějí moc či vliv, peníze nebo sex,“ dodává Dana Drábová.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Danou Drábovou. Mluvily také o kampani proti 5G sítím nebo její další možné politické kariéře.

Spustit audio

Související