Před deseti lety odstupovali politici za mnohem méně než dnes, říká Dana Drábová

12. září 2018

„Posledních pár let mám pocit, že se Češi začínají na sebe na ulici usmívat,“ říká host středeční Osobnosti Plus, jaderná fyzička a šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ještě se ale máme, co učit. Když zajdu třeba do obchodu a prodavačka se na mě dívá pohledem: co to sem přišlo, není to příjemné a svědčí to o opaku,“ dodává Drábová, která v Pyšelích kandiduje v komunálních volbách za Starosty a nezávislé.

Jaderná fyzička a regionální politička Dana Drábová se narodila 3. června 1961 v Praze. Vystudovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření. V letech 1994–2000 se věnovala doktorskému studiu v oboru jaderná fyzika a získala titul Ph.D. Od listopadu 2006 do listopadu 2009 předsedala asociaci západoevropských jaderných dozorů (WENRA) a od roku 1999 je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. V roce 2010 se také stala místostarostkou Pyšel a v letech 2016 až 2017 zastupitelkou Středočeského kraje. V komunálních volbách kandiduje v Pyšelích za STAN.

Odtahuji se prací od režimu

Drábová, která jako studentka zažila roky normalizace, srovnává generační posun a upozorňuje na to, že její vrstevníci a předešlé ročníky se v určitých směrech zakonzervovali v naučených návycích, a oceňuje posun v myšlení svobodné generace.

„Je to rozdíl. Tehdy ze situace v zemi vyplýval stereotyp pro řadu lidí. To, že práce je něco, co nám umožňuje se odtáhnout od režimu, zavřít se do svého světa a vykonávat něco, o čem si myslíme, že má smysl,“ říká a pokračuje:

Dnes vidím, a velmi jim to přeji, u mladých lidí, kteří k nám nastupují, nebo u mých studentů, že mají otevřené okno do světa. Ať už tím světem myslíme cokoliv. A ona spousta možností jim dává přístup k jiné, nové práci. Je to logické a je to legitimní. Já se ale prací od režimu stále ještě odtahuji.

Nikdy jsme se nevyhnuli tomu, abychom řekli věc, která byla lidmi nelibě nesena. Uvědomme si, že naším největším kontrolovaným subjektem je ČEZ, který je ze sedmdesáti procent vlastněn státem.
Dana Drábová

Uchovávám si klid

„Člověk nikdy neví, co ho posedne. Ale hodně toho pamatuji, s věkem na mě přicházejí různé neduhy, ale snad na mě nepřijde hysterie. Snažím se mluvit a všechna fakta sdělovat klidně,“ říká odbornice, která mimo jiné nese zodpovědnost za informace o stavu jaderné výroby a bezpečnosti v Česku.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se, v jaké rodinné atmosféře Dana Drábová vyrůstala, i to, jestli se bála reakcí rodičů na školní poznámky.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.