Koncert není hluk, ale zvuk, uvádí novela zákona o ochraně veřejného zdraví

20. červen 2017

Senátoři příští týden rozhodnou, kdo bude kontrolovat hlasitost veřejných produkcí. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví počítá s tím, že koncerty, marketingové akce nebo hudbu v restauracích by měly měřit obce.

Ty ale podle expertů, jak upozorňuje server Echo24, nejsou schopné tuto kontrolu efektivně zajistit.

Předloha uvádí, že veřejná produkce venku není hluk, ale zvuk a ten se nesleduje. Za naprosto nesprávné to považuje nezávislá senátorka Jitka Seitlová:

„Hluk z hudebních produkcí znamená nejenom koncerty, ale také předzahrádky. Pokud projde novela zákona, nebudeme mít jak fakticky ochránit občana před tím, co ho může nejenom obtěžovat, ale dokonce mu v dlouhodobějším trvání poškozovat zdraví.“

V novele je hluk zvukem, pro který jsou stanoveny imisní limity a který může obtěžovat.

„Ale následně se vyjmenovává, co přesně hlukem není, tudíž pro to nebudou stanoveny imisní limity a podle návrhu zákona to není vážná věc. To je to nové, co se objevuje v novele. Každý zvuk z hudební produkce ve venkovním prostoru není podle návrhu zákona a jeho předkladatelů hlukem, s tím se nemůžeme ztotožnit,“ upozorňuje senátorka.

Myslí si, že by se hygienici neměli zbavovat odpovědnosti za ochranu veřejného zdraví. Dodává, že předkladatelem novely je hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Senátoři o změnách v zákoně nevěděli, prý byly prolobbovány v tichosti pozměňovacím návrhem v Poslanecké sněmovně. O novinkách se členové horní komory parlamentu dozvěděli až na poslední chvíli, ve 14denní lhůtě, kterou mají na projednání novely.

Hlavní hygienik Valenta chce situaci komentovat až poté, co novelu schválí příští čtvrtek Senát a upozorňuje, že je připraveno několik pozměňovacích návrhů.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio