Komunističtí poslanci jezdí na Donbas legitimizovat mafiánský režim, kritizuje Lipavský (Piráti)

16. květen 2019

Zahraniční výbor bude ve čtvrtek projednávat cestu poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) na východní Ukrajinu. Poslanec byl přijat představiteli mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky a zahráli mu českou hymnu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) napsal, že „poslanec Ondráček dělá ostudu České republice.“

Ondráček pro iRozhlas uvedl, že i přes oficiální přijetí šlo o jeho soukromou cestu, kterou si platil, a že to, jak se návštěva tvářila, ho nezajímá.

„Soukromé cestování by nemělo být pod kuratelou. Dokáži si představit, že kolega s ruksakem pobíhá někde po Kamčatce nebo v Patagonii. Jediný problém je, že ta oficiózní forma přijetí překračuje to, co by si člověk představoval pod soukromou cestou,“ připouští poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Když se budeme koukat jen na Východ, přijde hrozba ze Západu, tvrdí Ondráček (KSČM)

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM

České tajné služby varují před sílící hrozbou ze strany Ruska a Číny. Parlamentní opozice kvůli tomu požaduje ustavení sněmovní vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů.

Zdůrazňuje, že Ondráček cestoval jako soukromá osoba bez mandátu a nebyl nikým delegován. „Považuji za nešťastné, že se nechal vtáhnout do této propagandistické akce,“ dodává s tím, že nechce předjímat stanovisko zahraničního výboru.

„Respektujeme realitu. Doněcká lidová republika je de iure územím Ukrajiny. Je to území, které je bohužel zasaženo chronickým konfliktem, ale to nic nemění na tom, že ta republika nebyla nikým mezinárodně uznána,“ podotýká Dolejš.

Podle místopředsedy zahraničního výboru Jana Lipavského (Piráti) se ale poslanec Ondráček na Donbasu neocitl náhodou ani omylem: „Komunističtí poslanci cestují na Krym a na Donbas pravidelně a účastní se tam propagandistických akcí. Toto není náhoda, ale vědomě připravovaná záležitost.“

Nyní z toho je pěkné video s hymnou a červeným kobercem, pan Ondráček si tam hraje na něco, co není. Myslím, že je to takové šaškovské.
Jan Lipavský

„Samotný akt, že tam cestujete a jedete se setkat s místním mafiánem, který to tam celé šéfuje, je skandální. To, jestli vám k tomu zahrají (hymnu), je opravdu detail. Komunističtí poslanci tam jezdí legitimizovat mafiánský režim. Není tam žádná demokracie, ale vláda silnějšího. Je to ilegální útvar,“ opakuje Lipavský.

Zahraniční výbor by se podle něj měl usnesením od cesty distancovat a doporučit poslancům, aby se v zahraničí chovali důstojně. Dolejš ovšem namítá, že Ondráček nenarušil zahraniční politiku České republiky: „Narušování by to bylo, kdyby tam kolega sliboval uznání té republiky nebo se tam choval jako ústavní činitel.“

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že „neorganizovalo a neorganizuje žádné cesty českých delegací na dočasně okupovaná území Ukrajiny, ani neuznává tzv. ‚lidové republiky‘.“

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související