KLDR se dostala do slepé uličky, Trump jí nabídne ekonomické ústupky, předvídá politický geograf

11. červen 2018

V Singapuru se dolaďují poslední detaily summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, který začíná v úterý. Tématem má být především odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje.

Podle politického geografa Vladimíra Baara je velkým úspěchem už to, že se oba státníci setkají. Dalším pak může být to, pokud se dohodnou na pokračování jednání, především o jaderném odzbrojení. Zároveň si je ale severokorejský lídr dobře vědom osudu diktátorů, kteří se jaderných zbraní vzdali, například Muammar Kaddáfí v Libyi.

Trump a Kim se v Singapuru sejdou na ostrově s temnou minulostí

Singapuřané jsou na svou zemi hrdí

Ani po týdnech vyjednávání sice Spojené státy a Severní Korea zřejmě nejsou o nic blíže k dosažení dohody o severokorejském jaderném odzbrojení, obě země se však alespoň domluvily na luxusním prostředí pro setkání jejich lídrů. Americký prezident Donald Trump se tak příští týden sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v hotelu Capella na singapurském ostrůvku Sentosa.

„Oba politici jsou velmi svéhlaví, Trump je impulzivní a určitě k tomu celému jednání bude přistupovat jako ten, který má navrch,“ domnívá se Baar. Spojené státy podle něj KLDR nabídnou ekonomické ústupky.

Donald Trump řekl, že po minutě intuitivně pozná, zda to Severní Korea myslí s denuklearizací vážně. „Je možné i to, že po minutě odejde z jednání. Politici se ale v tomto směru mýlí, vzpomeňme na prezidenta Bushe, který po setkání s Vladimirem Putinem jásal, že je to člověk, jemuž se dá věřit,“ připomíná.

Pokud je Kim Čong-un rozumně uvažující člověk, musí podle Baara pochopit, že se KLDR se svou ideologií Čučche – tedy snahou o absolutní soběstačnost – dostala do slepé uličky. Inspirací mu může být Čína.

„Čínští komunisté zahodili jednu z nejzákladnějších pouček marxismu o znárodnění výrobních prostředků a začali budovat socialistický kapitalismus,“ dodává Baar.

Summitu se bude v úterý od 10 hodin věnovat speciál Českého rozhlasu Plus.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související