Klause jsem opustil, protože se kolem něj motaly staré struktury. I Babiš chtěl, ať mu založím stranu, vzpomíná mluvčí OF Havlík

14. leden 2020

Na počátku 90. let patřil k zakladatelům ODS a vedl kampaň Václava Klause. Později ze strany odešel. O dnešní občanské demokracii soudí, že jí chybí přesvědčivost.

Čtěte také

Petr Havlík se po svém neúspěchu ve volbách v roce 2008 prý do politiky už vrátit nechce. „Víc mi vyhovuje role nezávislého glosátora,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

Do dění na české politické scéně zasahoval aktivně, hlavně na začátku 90. let, kdy byl mj. blízkým spolupracovníkem předsedy ODS a pak i prezidenta Klause.

„Náš vztah vznikl prozaicky: vyfasoval jsem ho jako krajského volebního lídra Občanského fóra a vedl jeho kampaň, ve které uspěl,“ vysvětluje Havlík. „I díky mně se stal předsedou OF,“ dodává.

Politiku určují peníze. Ukázalo se to v posledních volbách, vlastně už i v roce 2013.
Petr Havlík

Klaus byl prý velmi dobře připravený, jazykově vybavený a pochopil, že politika je tak trochu show. „Bylo jasné, že vedle Václava Havla roste někdo, kdo si říká o velký kus koláče.“ Proč nakonec odešel?

„Protože se kolem něj začali rojit lidé, kteří měli kontakty směrem do starých struktur. Motaly se kolem i ti, co byli dřív zapojeni dokonce v StB apod.,“ vysvětluje.

Babiš chtěl založit stranu

Čtěte také

Když Andrej Babiš (ANO) vstupoval na politická pole, chtěl staré struktury nahradit. Ta idea byla podle Havlíka správná. „Bohužel se ukázalo, že je názorným příkladem postkomunistického oligarchy,“ tvrdí.

Osobní setkání prý domluvila Babišova asistentka a dnešní předseda vlády měl údajně vizi, že by se Havlík mohl stát zakladatelem a šéfem jeho politického kabinetu.

Reálná praktická politika je mnohdy přehlídkou zmařeného času.
Petr Havlík

„Když jsem se ho zeptal, z čeho to chce financovat, řekl mi: ’Do toho vám nic není. Kdo platí, ten rozhoduje’,“ vzpomíná.

S Babišem by se prý ale rozešel bez ohledu na tuto odpověď, protože některé věci z jeho minulosti, které vyplavaly na povrch, jsou pro Havlíka nepřekročitelné.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.