Václav Klaus je nejvýznamnější osobností polistopadového období, říká Jiří Weigl

11. únor 2019

Ekonom Jiří Weigl spolupracuje s bývalým prezidentem Václavem Klausem více než 30 let. Nyní je výkonným ředitelem jeho institutu. „Jsem přesvědčený, že Václav Klaus je nejvýznamnější osobností polistopadového období,“ říká.

„Jeho rukopis je na všech zásadních rozhodnutích, která tu byla činěna, ať už to byla ekonomická transformace, nový politický systém nebo rozdělení státu. Všechny klíčové věci prosadil a uskutečnily se pod jeho vedením. Síla jeho osobnosti a autorita přesahovala jeho funkční pozice,“ uvádí ekonom svůj názor na muže, který mimo jiné stál také za hromadnou amnestií v roce 2013.

Ekonom Jiří Weigl vystudoval ekonomiku zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze a arabistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V letech 1990 až 1998 působil jako poradce na ministerstvu financí a šéf poradců na Úřadu vlády České republiky. V období let 2000 až 2003 pracoval jako výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku a v roce 2003 byl jmenován vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Tuto funkci opustil v roce 2013, kdy se stal výkonným ředitelem Institutu Václava Klause. Je ženatý a má tři děti. Hovoří anglicky, arabsky, rusky a německy.

Pocit naděje

Podle bývalého kancléře prezidenta České republiky bylo nejpříjemnější etapou profesní dráhy a vzájemné spolupráce s Klausem jeho působení na Ministerstvu financí ČSR mezi lety 1990 a 1992.

„Byla to úžasná doba začátku a optimismu, který jsme v mé generaci skoro všichni cítili. Byl jsem také mladý a měl jsem pocit, že se podílím na něčem velkém a významném. A to, na čem pracujete, že se v praxi velmi rychle ukazuje jako správné. Navíc jsem se pohyboval ve velmi příjemném kolektivu,“ říká a dodává:

Vlastimil Ježek: Mou největší prohrou je, že Klaus a Zeman zůstali po Děkujeme, odejděte! v politice

Vlastimil Ježek

Vlastimil Ježek zastával velkou část své profesní kariéry vedoucí a ředitelské pozice. Celá osamocená devadesátá léta stál v čele Českého rozhlasu, mezi lety 2004 a 2008 byl v čele Národní knihovny v Praze, teď řídí Obecní dům. „Vždycky jsem nastupoval do institucí, do kterých se nikomu z různých důvodů nechtělo,“ říká.

„Od té doby uplynulo téměř třicet let, člověk, potažmo celá společnost, se posunul a vyvinul. V Institutu Václava Klause cítím nyní návrat k akademičtější činnosti a možnosti více psát, přemýšlet a hovořit. To mě naplňuje,“ uvádí.

Jsem konzervativní člověk

Vlastní politickou kariéru Weigl neplánuje a nabídku vstoupit na politickou scénu odmítl.

„Situace byla velmi rozháraná a dramatická a věděl jsem, že tehdejší uspořádání nevydrží. A protože jsem měl možnost politiku sledovat dlouhé roky z největší blízkosti, nikdy jsem ambici být na přední scéně neměl. Jsem konzervativní člověk a příležitost žít občanský život je pro mě velmi důležitá,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jiří Weigl mimo jiné ještě okomentuje svůj postoj k evropskému společenství.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.