Klasický koncert se už nedá udělat bez sponzorů, stýská si šéf Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl

6. leden 2022

Jan Hasenöhrl má v Českém národním symfonickém orchestru už bezmála třicet let trojí roli: ředitele a zakladatele, prvního trumpetisty a hlavního manažera, který shání peníze. „Jediný zisk, který generujeme, je z nahrávání filmové hudby, případně té reklamní. Symfonická hudba se, bohužel, přestala točit v našem studiu před pár lety po katastrofě ve Fukušimě. Když nahrávací studio JVC kompletně zrušilo celou svou klasickou sekci. A my jsme s nimi dělali dvacet let,“ popisuje.

Za tu dobu ale dohromady natočili se svým klasickým programem přes stovku CD. „Takže zaplať pánbůh za to,“ dodává Hasenöhrl v pořadu Hovory.

Ke své trojroli pak říká: „Samozřejmě rád jsem tím vším, ale musím popravdě říci, že tým má patnáct lidí a bez nich se nemohu dál pohnout.“

Čtěte také

„Máme tam lovce – skupina, která jde po shánění peněz. Další řeší archiv a umělecké složky a potom je tam marketing. Dohromady je to dost práce – na to, že máme dvacet akcí za rok, včetně Promsu (The Proms je hudební festival klasické hudby, pozn. red.), takže je to poměrně dost práce. A v dobách, kdy byl obrat jiný než dnes, tak to bylo snazší. Nicméně bojujeme a i letos chystáme poměrně dost věcí,“ popisuje.

Český národní symfonický orchestr po celou svou dobu pořádá abonentní koncerty. „Byli bychom rádi, kdybychom tady skončili na nule. Klasický koncert se už nedá udělat bez sponzorů. Pokud tedy prodáváme vstupenky za poměrně lidskou cenu, o což se snažíme,“ uzavírá Jan Hasenöhrl.

Jan Hasenöhrl, host Hovorů Vlastimila Ježka

Orchestr spolupracoval s řadou světových hvězd z nejrůznějších hudebních žánrů – od Andrea Bocelliho přes Rolanda Villazóna až po mága filmové hudby Ennia Morriconeho. S Vincem Mendozou orchestr nahrál desku Freedom Over Everything, která získala dvě nominace na cenu Grammy 2022.

Celý rozhovor Hovory Vlastimila Ježka najdete v audiozáznamu.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.