Klára Notaro: Sestava nové pravicově orientované vlády ve Francii vyvolala rozruch

31. leden 2024

To, že prezident Emmanuel Macron  v lednu jmenoval premiérem mladého ministra školství Gabriela Attala, nebylo překvapením, protože se o jeho jmenování již spekulovalo. Nicméně veřejnost s neradostí přijala fakt, že tento schopný politik opouští školství, kde začal pracovat s jasným cílem zlepšit úroveň znalostí a bojovat proti sektarismu určitých skupin.

Otázkou je, do jaké míry bude mít Gabriel Attal coby premiér volné ruce a do jaké míry bude řídit stát prezident.

Čtěte také

Gabriel Attal na důležité, pro budoucnost klíčové ministerstvo školství jmenoval bývalou tenistku, nynější ministryni pro sport, mládež a olympijské hry Amélii Oudéa-Casterovou. Oudéa-Casterová nyní stojí v čele dvou ministerstev, sloučených v jedno. A jen co převzala křeslo na školství, tak nastala krize.

Na otázku, proč vlastně posílá své děti do soukromé školy, opověděla, že ve státní školce její syn byl bez dohledu vyučujících. Ukázalo se, že to nebyla pravda, a když se šla do školky omluvit, tak ji školské odbory vypískaly. Její popularita je na nule i proto, že v minulosti pobírala závratný plat coby generální ředitelka tenisového svazu a o svých příjmech nemluvila dost přesně.

Děti nové ministryně školství chodí na elitní soukromou školu Stanislas, nesoucí jméno po polském králi Stanislavu I. Kdysi zde studoval i Charles de Gaulle.

Nikdy déle než dva roky

Do katolické školy Stanislas se okamžitě ostře pustila levicová média coby do zpátečnické instituce. Přitom posílat své děti do této školy je snem všech soudných rodičů, ať jsou jejich politické názory jakékoliv. Nové ministryni školství se za pár hodin podařilo rozdmýchat doutnající nepřátelství mezi státním a soukromým školstvím.

Čtěte také

Další ženou, jejíž příchod do nové vlády téměř vyrazil dech celé společnosti, je novopečená ministryně kultury Rachida Datiová. Tato právnička, původem z početné marocko-alžírské rodiny, je zkušená pravicová politička, v minulosti za vlády Nicolase Sarkozyho byla ministryní spravedlnosti. Se Sarkozym ji pojí pevné přátelství.

Datiová je starostkou 7. pařížského obvodu a nijak se netají tím, že by se chtěla stát starostkou celé Paříže. Její konflikt se současnou starostkou Anne Hidalgovou, socialistkou, je obecně známý. Ambiciózní Rachida Datiová se podle deníku Libération ohlížela spíš po větších ministerstvech. Média nyní připomínají, že je dosud nevyřešená kauza pasivní korupce z doby, kdy byla europoslankyní a přitom pobírala odměny od společnosti Renault-Nissan.

Na ministerstvu kultury chce Rachida Datiová podporovat kulturu tam, kde nejvíc schází, v domech mládeže na chudších předměstích, v prostředí, ze kterého sama pochází.

Čtěte také

Na ministerstvu kultury vystřídala Rimu Abdul-Malakovou. Ta při odchodu z ministerstva řekla, že je škoda, že ministři kultury nikdy nejsou ponecháni ve svém úřadu déle než dva roky a nemohou tak vést důslednou kulturní politiku.

Překvapením bylo také jmenování ministra zahraničních věcí. Z ministerstva odešla osvědčená diplomatka Catherine Colonnaová a na její místo se dostal mladý politik, macronista Stéphane Séjourné, bývalý partner premiéra Attala.

Nová vláda by měla posílit pozici prezidenta Macrona v evropských volbách oproti straně Marine Le Penové. Odpověď, zda Macronův záměr vyšel, přinesou výsledky evropských voleb 9. června.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio