Klára Notaro: Radostné olympijské hry

10. srpen 2024

Po dlouhých debatách, jak moc Francouzům vadí organizace Letních olympijských her v Paříži, se krátce po zahájení názor vyjasnil – hry jsou úžasné. Potíže s dopravou a různé nenálady zmizely jako když mávne kouzelným proutkem. Paříž se vylidnila, místní se snažili pronajmout svoje bydlení a odjet. Nyní toho litují, protože Olympijské hry se odehrávají v radostné atmosféře a další se hned tak v Paříži konat nebudou.

Sám začátek byl přitom komplikovaný. Dlouho očekávanou podívanou, kterou sestavil režisér Thomas Jolly, bezmála zkazil silný ledový déšť. Začátek průvodu lodí zmoklých sportovců byl zdlouhavý, ale postupně představení bylo stále poutavější.

Čtěte také

Nevídaným zážitkem byl cválající mechanický kůň po hladině řeky, vlečený trimaranem plujícím pod hladinou . Záhadná stříbrná jezdkyně byla samotná inženýrka Morgane Suquartová, námořní architektka a evropská šampionka v jachtingu, která trimaran vytvořila ve svém ateliéru v Bretagni. Na západu Francie, ve městě Nantes vznikl také fascinující stříbrný kůň symbolizující pohanskou bohyni vytrvalosti Sekvanu, podle které se jmenuje řeka Seina.  

Ve stejné dílně jako kůň se zrodil olympijský oheň, spíš jen iluze ohně, vytvořená z vodní mlhy a světelných paprsků pod balónem vznášejícím se v Tuilerijských zahradách poblíž Louvru.

Dvanáct velmi různých obrazů zahájení přineslo jak pařížský kýčovitý kankán, tak klasickou hudbu, moderní tanec i neuctivou recesi. Každá generace si přišla na své.

Na závěr dlouhého programu vystoupila v hustém dešti hvězda Céline Dionová a dokonale přednesla L’Hymne à l’amourÓdu na lásku od Edith Piafové.

Nepřízeň počasí jakoby ještě podtrhla výjimečnost vystoupení kanadské divy Céline Dionové, která je dlouhodobě nemocná.

Kouzlo

Paříž zasáhlo jakési kouzlo. Kouzlo dobré vůle. Voda v řece se stala najednou průzračně čistou.

Lidé jsou neuvěřitelně milí. Místní, i návštěvníci. Lidé spolu hovoří, o sportu, o svých zemích. Je však jisté, že drahou cestu na OH si mohou dovolit pouze ti, které netrápí žádný nedostatek, a kteří jsou otevřeni světu. Sportovci mluví o zlatém publiku.

Zaměstnanci metra a jejich početné posily jsou přívětiví, a městská doprava funguje, jak má.

Po obvykle beznadějně ucpané okružní dálnici kolem Paříže zvané Périphérique se jede plynule, a to i přesto, že jeden pruh je nyní rezervovaný pouze pro olympioniky. Veškeré pesimistické prognózy ohledně OH, vycházející zejména ze strany krajní pravice a levice, naštěstí nevyšly.

Sportoviště svědomitě střeží zaměstnanci soukromých ochranek a andělsky se usmívající po zuby ozbrojená policie.

45 000 dobrovolníků pomáhá hladkému průběhu her. Na všech nádražích, poblíž sportovišť a jiných frekventovaných míst laskaví lidé, studenti, pracující i důchodci, ukazují, kudy se má jít, dávají dobré rady a dodávají pocit bezpečí. O tuto bezplatnou, ale prestižní funkci se ucházelo víc než 300 000 lidí.

Zázrakem je, že se uklidnila politická situace. To bylo přání prezidenta Macrona, aby znesvářené politické strany uzavřely po dobu her příměří.

Ale skvělá atmosféra olympijských her je daná výbornou přípravnou prací olympijského výboru, v jehož čele stojí bývalý olympijský vítěz kanoista Tony Estanguet.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio