Klára Notaro: Osmnáctiletá Mila musí žít zvláštní život pod ochranou. Proč?

14. červenec 2021

Ve Francii se v tyto dny odehrál soudní proces s mladými lidmi, kteří na internetu vyhrožovali šestnáctileté Mile násilím nebo i smrtí. Ze třinácti obviněných bylo jedenáct lidí odsouzeno k peněžitému trestu a k několika měsícům vězení s podmínkou. Kdo je Mila, o které se ve Francii za poslední rok hodně mluví?

Je to dnes osmnáctiletá dívka, která chtěla být zpěvačkou a od šestnácti let si na internetu povídala se svým, jak doufala, budoucím publikem. Silně nalíčená, s pestře nabarvenými vlasy, vypovídala o svém životě lesbičky.

Čtěte také

Jednou na internetu rázně odmítla intimní návrhy jakéhosi muslima a velmi hrubými slovy promluvila o islámu a o Alláhovi. Její prohlášení odstartovalo neslýchaný příval nadávek a hrozeb. Když se na internetu objevila adresa její školy, tak ji musela okamžitě opustit z bezpečnostních důvodů. Studovala dálkově, potom byla v tajnosti přijata na vojenské gymnázium. Mila ale nadále tweetovala jako o závod a prozradila jméno své nové školy. I odsud musela kvůli svému bezpečí odejít. 

Od té doby žije neznámo kde, má policejní ochranu a podle svých slov si nemůže dopřát ani takovou radost, jako je společnost psa, protože pravidelné venčení by mohlo upozornit na její existenci.

Přestala studovat, ale napsala knížku Platím za vaši svobodu, kde vypráví o šikaně a hájí svobodu projevu. Dostalo se jí zastání ze strany prezidenta Emmanuela Macrona. Macron pravil, že Francouzi mají právo na rouhání a na kritiku i karikatury náboženství.

Neschopnost společenských sítí umravnit debaty

Mile podal smířlivě ruku dokonce i rektor Velké pařížské mešity, právník a advokát Chems-Eddine Hafiz, který ji pozval na návštěvu Velké mešity. Dívku tam doprovodil její advokát Richard Malka, který je zároveň advokátem satirického týdeníku Charlie Hebdo. Oba právníky váže pevné přátelství.

Čtěte také

Dívka si v jejich doprovodu mešitu prohlédla a jako dar dostala od rektora arabsko-francouzské vydání koránu. Mila rozpačitě poděkovala a novinářům řekla, že si knihu přečte, když se jí bude chtít.

Od roku 2018 ve Francii existuje zákon o kyberšikaně, který říká, že kyberagresoři mohou být odsouzeni až na tři roky vězení a dostat pokutu 45 tisíc eur. To se v případě agresorů Mily nestalo, protože, ač jí vyhrožovali smrtí, tak byli pouhými členy bezhlavé nenávistné smečky utržené ze řetězu. Navíc jsou mladí a bezúhonní. Ne všichni jsou muslimové, mezi odsouzenými jsou i katolíci.

Čtěte také

Často se poukazuje na neschopnost společenských sítí umravnit debaty. Do jaké míry to je důležité, připomíná vražda učitele Patyho, který byl také předmětem lynčování na sociálních sítích. Samuel Paty loni ukázal svým žákům karikatury Mohameda a krátce potom byl zabit čečenským teroristou.

Mladá a nezkušená Mila na sebe chtěla upoutat pozornost, ale kontrola nad jejím životem se jí naprosto vymkla z ruky. Vlídné gesto rektora Velké mešity jí snad zachrání život.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio