Klára Notaro: Stále častěji se francouzská společnost bouří proti rozsudkům vyneseným francouzskými soudy

1. květen 2021

Poslední dubnovou neděli se ve Francii na mnoha místech odehrály manifestace na protest proti rozhodnutí soudců nepostavit před soud mladého islamistu jménem Kobili Traoré a nesoudit ho za jeho čin. Traoré se v Paříži v roce 2017 vloupal do bytu své sousedky, pětašedesátileté lékařky židovského původu Sarah Halimi, utloukl ji a za výkřiku „Alláh je veliký“ ji shodil z okna.

Po vraždě bylo zjištěno, že Traoré byl pod vlivem marihuany, jejímž byl vášnivým konzumentem. Podle znaleckých posudků psychiatrů soudci rozhodli, že Traoré bude léčen na psychiatrii, protože po požití drogy nebyl odpovědný za své jednání.

Čtěte také

Francouzská veřejnost je takovým rozhodnutím velmi pohoršena, protože soud sice uznal antisemitský charakter vraždy, ale snížené vnímání reality po požití drogy považoval za důvod k zastavení soudního řízení.

K věci se vyjádřil i prezident Emmanuel Macron, který řekl, že zákon dovolující zprostit odpovědnosti člověka pod vlivem omamných látek se musí změnit. Stejného názoru je i ministr spravedlnosti, advokát Eric Dupond-Moretti. Nicméně levicoví politikové se k rozsudku nijak nevyjádřili, s čestnou výjimkou bývalého premiéra Manuela Vallse a starostky Paříže Anne Hidalgo.

Ve věznicích nejsou volná místa

Čtěte také

Filozof Alain Finkielkraut na stránkách deníku Le Figaro k mlčení levicových politiků podotýká, že islamolevičáctví není nějaká idea, ale obyčejné kupecké počty. Francouzští politikové si dobře spočítají, kolik hlasů jim může přinést židovská komunita, čítající sotva 700 tisíc lidí, a kolik hlasů jim může dát komunita muslimů, kterých je ve Francii kolem 7 milionů.

Bohužel případ paní Halimi není ojedinělý. V roce 2018 byla Francie otřesena jiným antisemitským zločinem, kdy dva mladíci, obchodníci s drogami, kteří se seznámili ve vězení, zabili paní Mireille Knoll, nemocnou pětaosmdesátiletou paní židovského původu. Jeden z vrahů je islamista, člověk, o kterého se Mireille Knoll v minulosti laskavě starala. Tento případ ještě čeká na soud. Na počest  Mireille Knoll se konala také mohutná manifestace.  

Jiný nedávný rozsudek, který Francouzi velmi špatně vnímají, je ten vynesený nad mladíky, kteří v roce 2016 zapálili auto s policisty ve Viry-Châtillon nedaleko Paříže. Policisté je totiž vyrušili při obchodování s drogami. Ochránci zákona utrpěli zranění s následky na celý život. Ze třinácti obžalovaných mladíků jich bylo osm zproštěno viny a pět odsouzeno na šest až osmnáct let vězení.

Čtěte také

Francouzská veřejnost nechápe, proč byli zproštěni viny lidé, kteří se aktivně podíleli na útoku na policisty a chtěli je upálit. Policisté jsou rozhořčení a obávají se dalších útoků ze strany nebezpečných mladých lidí, kteří počítají s tím, že nebudou odsouzeni: soudci často dávají mladým mužům novou šanci se zařadit do společnosti, a navíc – ve věznicích nejsou volná místa.

Přesně za rok se budou ve Francii konat prezidentské volby a otázky bezpečnosti, spravedlnosti a rostoucího antisemitismu budou patřit k zásadním tématům, na základě kterých se budou voliči rozhodovat.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio