Klára Notaro: Ženy, oběti násilí ve Francii

28. listopad 2020

Předvánoční atmosféra je letos ve Francii poznamenaná pocitem nejistoty.

Lidé jsou sice rádi, že se uvolnila přísná omezení pohybu a že budou moct vyrazit dál než pouhý kilometr od bydliště, že se otevřou obchody, že nakoupí knížky a hračky dětem a že konečně budou moct zajít ke kadeřníkovi. Zato katolíci nechápou, proč jich má být v kostele nebo katedrále jen 30, a lyžaři se rmoutí, že na Vánoce zůstanou lyžařská střediska uzavřená. Uzavřená stejně jako restaurace.

Čtěte také

Zdravotní situace se pomalu zlepšuje, ale nepovinné očkování začne prakticky až v lednu.

Vánoce bude možné oslavit v kruhu rodinném a lidé si už představují, jak nastoupí do vlaku s kufry naditými dárky pro rodinu a přátele, které nemohli vidět po dlouhou dobu. A jen trnou, jestli železničáři nebudou na Vánoce stávkovat kvůli důchodové reformě – stávka na Vánoce patří totiž k tradici stejně jako pečená krůta nebo mísa ústřic.

Francie tento rok nehýří optimismem, lidé jsou nespokojení a obávají se ekonomických následků epidemie.

Domácí násilí

Čtěte také

Poslední měsíc ale více než křivkou ustupující epidemie se společnost a média zabývají soudním procesem, který se odehrál ve východofrancouzském městě Vesoulu.

Protagonistou procesu je mladý muž jménem Jonathann, který před třemi lety zabil svou manželku Alexii. Ona byla krásná, sportovně zaměřená, z vlivné rodiny na maloměstě. On byl z chudší rodiny, malý, hezký, nesebevědomý. Jednoho večera se mladí manželé pohádali a z Jonathanna se stal vrah. Tělo manželky ukryl v lese a ráno ohlásil, že Alexia se nevrátila z ranního běhání. Když tělo Alexie policie našla, tak se v novinách objevila Jonathannova usoužená tvář – Francie byla rozhořčená podlým zločinem a dojatá mladým vdovcem. Po pár měsících se ukázalo, že vrahem je právě on, ten nešťastný pohledný mladík.

Častý problém

Případ Alexie se stal součástí objemného balíku spisů s kauzami žen, které zavraždil jejich manžel nebo partner. Každoročně takto sejde ve Francii ze světa kolem sto padesáti žen. Důvodem jsou drogy, alkohol, žárlivost, nezaměstnanost, finanční potíže, pocit méněcennosti, mindráky. Tuto situaci zobrazují, velmi nešťastně, početné filmy s detektivními zápletkami, kdy je většinou obětí žena nebo dívka.

Justice se snaží chránit ohrožené ženy, existují nouzové linky pro pronásledované ženy, násilníci se nesmí přiblížit k bydlišti manželky, ale tato opatření nejsou dostatečná. A v případě Alexie, která žila celkem normálním životem, nic nenaznačovalo, že ji manžel sprovodí ze světa.

Soud ve Vesoulu na konci listopadu odsoudil Jonathanna k 25 letům vězení. Rodičům Alexie se dostalo zadostiučinění, vrah rozsudek přijal, požádal rodinu o odpuštění a zdejší společnost si oddychla. Francouzská justice tak díky tomuto rozsudku poskytla celé zemi pocit určité úlevy a také příležitost, aby se obyvatelé zkoušené země zaobírali jiným důležitým tématem, jakým je násilí páchané na ženách, které ještě vzrostlo po dobu zákazu vycházení, a nemysleli jen na koronavirus a na nedozírné škody, které napáchal.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Související