Domácí násilí v časech koronakrize vzrostlo, o pomoc požádalo téměř o 40 % víc lidí

30. červen 2020

Životní situace obětí domácího násilí se v době koronavirových opatření zhoršila. Novou mobilní aplikaci pro odhalení domácího násilí si stáhlo přes tisíc lidí.

Fyzické násilí s viditelnými následky je podle odborníků pouze špičkou ledovce. Velmi často se objevuje násilí v méně nápadné formě, může jít například o kombinaci psychického, fyzického, sexuálního a ekonomického násilí.

Novou mobilní aplikaci Bright Sky si od spuštění před koronavirovou krizí stáhlo přes tisíc uživatelů.

Specializovaná pracoviště zaznamenala v posledních měsících až 40% nárůst žádostí o pomoc. Nově řešené případy se v průběhu nouzového stavu týkaly i dlouhodobých vztahů, u kterých eskalovalo potlačené napětí.

Dana Moree z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy říká: „Přibyly některé cílové skupiny – například ženy, které jsou dlouhodobě ve vztahu, pro které byla najednou situace natolik nesnesitelná, že ji po dvaceti, třiceti letech začaly řešit. Další novou skupinou byly ženy žijící v zahraničí nebo naopak migrantky žijící v Česku.“

Složitým obdobím procházely v období koronavirové krize také děti z rodin, kde k domácímu násilí dochází. „Například předávání dětí bylo v některých případech spojeno se záměrným ohrožováním obětí. Konkrétně šlo o případy, kdy otec zcela úmyslně vystavil děti riziku nákazy,“ popisuje Blanka Nyklová ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.