Kurýři a doručovatelé procházejí školením, aby mohli zprostředkovat pomoc možným obětem domácího násilí

20. duben 2020

Současné omezení pohybu může těžce dopadnout na lidi, kteří jsou oběťmi domácího násilí. Jediní lidé, kteří se s nimi teď stýkají, mohou přinést pomoc.

Aplikace Bright Sky CZ (Android, iOS) nabízí diskrétní cestu, jak informovat o skrytém domácím násilí. Nadace Vodafone a ROSA centrum pro ženy ve spolupráci s Českou poštou a šesti soukromými přepravci připravili pro doručovatele informace, jak signály násilí poznat a jak na ně reagovat.

Čtěte také

Tisíce kurýrů a doručovatelů teď dostávají školení o tom, jak týrané osoby rozpoznat. Dozvídají se, jak s oběťmi domácího násilí mluvit a na co se jich ptát.

Kurýři a doručovatelé jsou poučeni, aby ujistili každou oběť, že nikdy to není její vina. Za násilí totiž vždy odpovídá ten, kdo se ho dopouští.



Zdena Prokopová, nezisková organizace ROSA

Pracovníci mají zjistit, jestli je daná osoba v bezpečí. Pokud tomu tak není, mají okamžitě volat Policii ČR. Přinášejí také letáky, které je informují o stažení bezplatné aplikace. Pro vyhledání nejbližšího centra bezplatné pomoci ji už využily stovky uživatelů.

Diskrétní pomoc

Hlavní menu uživatele rozdělí do dvou skupin: na samotné oběti a pak na ty, kteří by rádi někomu jinému pomohli. V každé z variant pak aplikace nabízí vyhodnocení konkrétního případu a informace o tom, jak vyhledat pomoc.

Domácí násilí se může týkat nejen vás, ale i lidí, které znáte. I zde aplikace pomůže.

Jedna z rubrik se jmenuje „můj deník“ a právě do něj se dají zaznamenávat násilné incidenty v textové nebo zvukové podobě. Do deníku se dají taky ukládat třeba fotografie zranění, ale i videa násilí jako důkaz bezpráví. Takový obsah se přitom do samotného telefonu neukládá.

Projekt vychází z britské předlohy a vznikl ve spolupráci Nadace Vodafone, Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR a organizace ROSA.

V současnosti vede ROSA odborné poradenství i po telefonu v pracovních dnech od 9 do 18 hodin. Kromě častějších telefonátů se ztrojnásobila i délka hovorů. Odbornice z organizace jsou taky na chatu a po domluvě na Skypu. Rychle taky reagují na Messengeru. Telefonní čísla a další podrobnosti jsou na stránce www.rosa-os.cz.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.