Klára Notaro: Jakou šanci má před druhým kolem voleb ve Francii koalice levicových stran Nupes

17. červen 2022

Francouzskému extrémnímu levičákovi Mélenchonovi se podařila vzácná věc: sjednotit slabší levicové strany a vyhrát tak těsně první kolo voleb do Poslanecké sněmovny. Nedávno vzniklá koalice socialistů, komunistů, ekologů a Mélenchonova hnutí Nepoddajná Francie se nazývá Nupes, to je zkratka pro Nouvelle Union populaire écologique et sociale, tedy Nový lidový ekologický a sociální svaz.

Jean-Luc Mélenchon, zkušený politik, vystudovaný filosof a literární vědec, založil hnutí Nepoddajná Francie v roce 2016. Jeho voliči jsou spíš mladí lidé, nebo lidé nemajetní.

Čtěte také

Lidé protestující, jako jsou Žluté vesty bouřící se proti ceně benzínu a Macronovu centralistickému řízení státu. Mélenchonův program je silně sociální – a hlavním volebním argumentem je pro něj důchod v 60 letech, zatímco dnes se chodí do důchodu v 62 letech.

Macronova strana v koalici s centristy zase prosazuje důchod v 65 letech, s výjimkou pro fyzicky náročná zaměstnání. Macronova koalice získala téměř stejný počet hlasů jako Mélenchonova levicová koalice Nupes, Macron navíc může doufat, že v druhém kole dostane hlasy většiny republikánů. Nicméně si Macron nemůže být jist tím, že získá v parlamentu většinu z 577 křesel a že bude moci prosazovat reformy podle svého.

Probudit k životu miliony nevoličů

Emmanuel Macron mezi lidem není oblíbený. Voliči nacionalistky Marine Le Penové svoje hlasy Macronovi určitě nedají, spíš část z nich dá svůj hlas Mélenchonovi.

Čtěte také

Marine Le Penové se podařilo skoro vygumovat z politické mapy extrémního pravičáka, novináře a spisovatele Erica Zemmoura. Marine Le Penová proti němu vystupovala jako mírný pravičácký beránek. Zemmourova politická dráha zdá se končí, v prezidentských volbách získal jen 5 procent hlasů, a ve volbách do Poslanecké sněmovny jeho strana Reconquête – Znovuzískání (rozumějme znovuzískání Francie z rukou cizinců) neuspěla. Přitom se o žádném politikovi během posledního roku nemluvilo tolik, jako právě o Zemmourovi.

Jean-Luc Mélenchon sní o tom, že bude premiérem. Premiérkou jmenoval prezident Macron dosavadní ministryni práce, schopnou političku Elisabeth Borneovou. Ta o Mélenchonovi říká, že on by sice chtěl být prvním ministrem, ale zatím je jen prvním lhářem. Slibuje totiž voličům to, co nelze uskutečnit, a zemi by dovedl k chaosu a dezorganizaci.

Čtěte také

Pravda je, že pomyšlení na budoucnost Francie není důvodem k blaženému zasnění. Ať jde již o ekonomiku, o zemědělství, o degradaci životního prostředí nebo o klimatické změny, které nyní zastínily debatu o imigraci. Na Ukrajině je válka, vypukla závažná energetická krize a životní úroveň bude pravděpodobně klesat.  

Mélenchon slibuje vyšší platy a různé výhody. Jeho sen o premiérském postu by se mohl realizovat, kdyby se mu povedlo probudit k životu miliony nevoličů. Jako schopný rétor, který umí apelovat na nespokojenost, frustraci a latentní revoluční nálady, by mohl uspět. Ale Francouzi se k volbám nemají, vypadá to, že politikové je už nedovedou zaujmout.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio