Kim Ir-sen, diktátor, který žil podle diplomatické historky i dva roky po smrti

21. duben 2022

Jeden bonmot říká, že 15. dubna 1912 postihly svět dvě katastrofy: ztroskotal Titanic a narodil se Kim Ir-sen. Smutné je, že zatímco osudy stovek utonutých po havárii Titanicu jsou pro nás tragédií, milióny mrtvých po desetiletích Kimovy diktatury jsou jen položkou ve statistice obětí komunistické totality.

Historikové dnes Kim Ir-sena řadí po bok diktátorů, jako byli Adolf Hitler, Josif Stalin nebo Mao Ce-tung. Pro obyvatele Severní Koreje zůstává – nebo to tak alespoň musí navenek hlásat – polobohem, kterému mají být vděčni za své životy.

Zejména kvůli Kimovi je dnes takzvaná Korejská lidově demokratická republika jedním z nejuzavřenějších států na planetě.

Čtěte také

Kim Ir-sen (1912-1994) byl jedním z nejdéle vládnoucích diktátorů, v čele Severní Koreje stál bezmála půl století. Od roku 1941 žil v Sovětském svazu, kde prošel vojenským a politickým školením v duchu marxismu, leninismu a stalinismu. V srpnu 1945 vpochodoval na čele partyzánů do Pchjongjangu a rychle se dostal k nejvyšší funkci v zemi. V létě 1950 zahájil válku proti Jižní Koreji, při které zahynuly nejméně tři miliony lidí.

Idea čučche

Režim, který Kim vybudoval, se opírá o absolutní věrnost privilegované byrokracie vůdci, o donašečství a silnou armádu. Vytvořil kolem sebe kult osobnosti, který nemá obdoby.

Čtěte také

Byl strůjcem „orwellovské“ reality poznamenané hladem, strachem, represemi a převýchovnými tábory. Státní ideologii postavil na takzvané ideji čučche, která by se dala shrnout pod slova nezávislost a soběstačnost. V zahraniční politice se Kim střídavě opíral o přízeň komunistů v Pekingu a v Moskvě. Kimovská diktatura v Severní Koreji trvá, po smrti zakladatele ovládali zemi jeho syn Kim Čong-il, nyní vnuk Kim Čong-un.

Rozměry severokorejské diktatury potvrzuje třicet let stará historka: Když v polovině 90. let předával nový severokorejský velvyslanec v Polsku své pověřovací listiny, odehrálo se cosi neuvěřitelného. Polský úředník listiny zkontroloval, a když zjistil, že jsou podepsány Kim Ir-senem, obrátil se na velvyslance: „Ale Kim Ir-sen už rok nežije!“ Velvyslanec odpověděl: „Pravda, Velký Vůdce už nežije. Ale u nás byl vyhlášen dvouletý státní smutek a podle našich zvyklostí během smutku pro nás stále žije.“

Jaké byly první roky Severní Koreje pod tyranem Kim Ir-senem? A kdy byla poslední šance odstranit ho? Muže, jehož politika vytvořila hladovějící a před světem uzavřený komunistický skanzen, připomene v pořadu Portréty historik Jan Adamec.

autor: David Hertl
Spustit audio